Rysk varning för rumänsk slogan

Ryssland: Håll era flaggor borta.


Ryssland varnade både EU och Rumänien i torsdags för det antikommunistiska upproret i Moldavien från i tisdags, där 200 personer sattes i arresten. Moskva anser, liksom den nyvalda ledningen i Moldavien, att protesterna regisseras från den rumänska huvudstaden.

Moldaviens nya kommuniststyre har i hårda ordalag anklagat sin rumänska granne för att egga upp de regimkritiska protesterna. EU uppmanade genast Moldavien att försöka behålla goda relationer till Rumänien, som varit EU-medlem sedan 2007.

Moldavien var innan andra världskriget en del av Rumänien, men blev efter kriget en sovjetisk delstat och har sedan självständigheten 1992 drabbats av svåra slitningar mellan den ryska minoriteten och den rumänsktalande majoriteten. Ryssland har uttryckt djup oro över Rumäniens nationalistiska inställning till demonstrationen.

– Dessa paroller och flaggor... visade otvetydigt att demonstranternas mål var att förgöra Moldaviens suveränitet, sa Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov och fortsatte:

– Vi hoppas att EU och Rumänien kommer att se till att några rumänska flaggor och slogans inte används som en ursäkt för att skada Moldaviens självständighet, enligt EUBusiness.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!