Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Våldsamma kravaller i Moldavien

- 07/04/2009, 17:19 -

Våldsamma demonstrationer pågår i Moldaviens huvudstad.

Antikommunistiska demonstranter i Moldavien kastar sten och krossar fönsterrutor för att storma presidentpalatset i Chisinau efter Kommunistpartiets valseger. Polisen skjuter tårgas och ett 30-tal människor ska ha skadats.

Kraftig rök och eldslågor ses från första och andra våningen av den tio våningar höga parlamentsbyggnaden, skriver Interfax. Brandkåren har än så länge inte kunnat närma sig byggnaden på grund av den stora mängden demonstranter.

De protesterande, som omringat hela parlamentshuset, uppges samtidigt ha låtit poliser och säkerhetsvakter lämna byggnaden.

Flera polisbilar har stuckits i brand.

Vittnen uppger att demonstranterna har kontroll över presidentkansliet, enligt Reuters. Till AFP säger oppositionsledare att protesterna ska fortsätta tills nyval utlyses.

Enligt Interfax manar liberaldemokraten Vlad Filat demonstranterna att uppföra sig "civiliserat och sluta vara aggressiva".

– Vi kommer att arbeta för att valresultatet ska förklaras ogiltigt och att verkligt demokratiska val ska hållas. Jag manar er att avbryta protesterna, säger, Filat, som gjort gemensam sak med ledarna för Liberala partiet och Vårt Moldavien.

Ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att protesterna organiseras av en nybildad studentorganisation, kallad Jag är anti-kommunist.

– Valet kontrollerades av kommunisterna, de köpte allihop. Vi har ingen framtid under kommunisterna för de tänker bara på sig själva, säger en av de protesterande.

Studenterna demonstrerar också mot den statliga tv-kanalen Moldova-1 "som inte visar vad som egentligen sker och hur situationen är i Moldavien", rapporterar Interfax.

Redan i går demonstrerade omkring 10 000 personer mot de preliminära resultaten från parlamentsvalet i söndags, då det regerande Kommunistpartiet vann en klar seger. Oppositionen menar dock att de styrande fuskat till sig segern.

I kväll ska presidenten Vladimir Voronin tv-tala till befolkningen.

Skrivet av: