Tisdag 5 Jul
Stockholm

Årsresumé: Här är de stora svenska nyheterna 2018

avicii, fotbolls-vm, sommarvärme
De största svenska nyheterna 2018. Foto: Christine Olsson/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Amy Sussman/AP/TT

2018, året då stora delar av landet stod i lågor samtidigt som Sverige gjorde succé i fotbolls-VM. Här är de största svenska nyheterna från det gångna året!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2018 börjar lida mot sitt slut – och vilket händelserikt år det har varit! Året har präglats av både ris och ros. Men vilka nyheter är det som vi kommer ihåg allra mest?

Nyheter24 summerar det gångna året med de största händelserna. 

Familjen i Bjärred 

Bara några dagar in på det nya året skakades Sverige av ett familjemord. Två barn och deras föräldrar hittades döda i en villa i Bjärred utanför Lund. Några dagar efter mordet fann polisen ett avskedsbrev från föräldrarna som avslöjade att det var de som mördat sina barn och sedan sig själva. I brevet stod det bland annat att föräldrarna inte ansåg att det fanns någon livskvalitet kvar, då båda döttrarna var sjuka i ME.

Så sent som för några veckor sedan gick polisen ut med nya uppgifter om vad som faktiskt hände familjen och hur de dog. Det kan du läsa mer om här!

Aviciis död 

Kvällen den 20 april kom nyheten att svenska världsstjärnan Tim "Avicii" Bergling hade dött. Han hittades död på ett hotel i Omans huvudstad Muskat. Det spekulerades vilt om vad som orsakat artistens död och efter några veckor gick familjen ut med ett öppet brev – "Nu orkade han inte längre". 

Under året har Tim sörjts och hyllats världen runt för den ikon han var inom EDM-genren och för att han satte Sverige på världskartan. 

Här kan du läsa hela brevet som Tims föräldrar skrev efter sonens död. 

Avicii tog sitt liv den 20 april. Bildkälla: Amy Sussman/AP/TT

Sommarvärmen

Sommaren 2018 kommer att sättas upp på listan som en av Sveriges HETASTE somrar. Det finns nog få som klagade på att det var en sommar med dåligt väder, snarare att det var FÖR varmt. 

Värmerekord efter värmerekord sattes, och det gick varken att vara inomhus eller utomhus. På flera platser runt om i Sverige var temperaturen över 30 grader och det gick veckor utan att en enda regndroppe föll till marken. I juli hade bland annat skånska Hästveda 34,6 grader(!).

Vill du läsa mer om den varma sommaren? Då kan du göra det här!

Bränderna

Och med sommarhettan kom också bränderna som skövlade stora skogspartier runt om i landet. Var och varannan dag kom det in flera nya larm om att nya bränder uppstått. Situationen var kaotisk och tusentals brandmän kämpade på olika platser runt om i Sverige för att få bukt på elden. 

Marken var så torr att minsta gnutta gnista kunde blossa upp till en stor flamma. Eld- och grillförbud rådde i hela landet. 

Nyheter24 rapporterade kontinuerligt om bränderna och här kan du läsa mer om allt som rör dem.

Sveriges succé i fotbolls-VM

Mitt i ett brinnande land får vi inte glömma sommarens höjdpunkt – Sveriges succé i fotbolls-VM! Tårar, glädje, spänning och gemenskap är ord som kan summera de underbara veckorna när Sverige visade världens andra länder att vi kan sparka boll. 

Landets gator stod stilla, varenda bar eller uteservering var knökfull och drömmarna om VM guld fanns där länge. Och när "mardrömslaget" England stod för motståndet tog Sveriges VM-resa slut. Vi förlorade med 2-0, men trots förlusten var det nog få som inte kände sig stolta över vårt landslag. 

Här kan du se 11 fantastiska bilder som summerar hela Fotbolls-VM. 

Bildkälla: Maja Suslin /TT

Svenska riksdagsvalet 

Något som verkligen har dominerat nyhetsflödet under hösten är riksdagsvalet. Den 9 september gick vi svenskar till val för att rösta fram en ny regering, något som skulle bli mer långdraget än vad vi någonsin kunnat ana. 

Socialdemokraterna blev det största partiet med 28,26 procent av rösterna och Moderaterna blev det näst största partiet med sina 19,84 procent. Totalt fick de rödgröna 144 mandat och Alliansen 143, men som vi alla vet, det finns idag ännu ingen ny regering. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Socialdemokraternas Stefan Löfven och Centerpartiets Annie Lööf har alla försökt att bilda regering, men misslyckats. Och nu återstår bara frågan – vad händer nu? 

Just nu har partiledarna julledigt, men när det nya året inleds får vi kanske lite fler svar. Eventuellt kan det bli nyval, men det är något som skulle kosta skjortan. Exakt hur mycket kan du läsa mer om här!

Joakim och Jonna Lundell blir föräldrar

Efter flera år av ofrivillig barnlöshet blev 2018 året då Youtubestjärnorna Joakim och Jonna Lundell fick sitt efterlängtade lilla underverk. Den 28 oktober klockan 10:31 föddes lilla Lunabelle på sjukhuset i Norrköping och en stolt pappa Joakim visade upp sin nyfödda dotter på Instagram. 

"Efter 5 års kamp med ofrivillig barnlöshet och många tårar och dagar man velat ge upp så har vi aldrig slutat kämpa! Idag föddes våran dotter Lunabelle, och dom känslorna hon skapat går inte ens beskriva! Välkommen till våran familj och vi lovar dig att Mamma och Pappa alltid kommer finnas för dig genom livet!, skrev han intill bilden.

Pappa Joakim, huden Batman, mamma Jonna och lilla Lunabelle. Bildkälla: Instagram/Joakimlundell

Försvunna Dante 

Den 6 november försvann 12-åriga Dante från sitt hem i Falkenberg. Han tog med sig familjens hund ut på promenad. Hunden kom hem men inte Dante. 

Dante efterlystes och en stor sökinsats inleddes. Tusentals människor letade efter den försvunne pojken, däribland polis, militär, Missing people och räddningstjänst. Efter tre dygn meddelade polisen att de hittat en kropp i en å, som med största sannolikhet var den försvunne Dante. 

Här kan du läsa mer om polisens uttalande i samband med att 12-åringen hittades död. 

Det här var några av de största svenska nyheterna 2018 – God fortsättning och Gott nytt år! 

Har ditt 2018 varit bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.