Stor risk för gräsbrand och lavin

Sverige är ett delat land vädermässigt. Men kaoset hotar från båda fronter.


Sverige är ett delat land vädermässigt.

Det är stor risk för gräsbränder i söder - samtidigt råder stor lavinfara i Kittelfjäll i Västerbotten.

Det fina vårvädret är orsaken till att faran för gräsbränder ökar. Om det skulle finnas torrt gräs kvar från förra året kan bränder lätt blossa upp i det.

Enligt SMHI:s prognos för brandrisk är det nu fara för gräsbränder från Skåne i söder upp till trakterna av Dalarna och Värmland. Längs syd- och ostkusten bedöms gräsbrandsfaran vara liten eller måttlig.

– Vi märker att det är väldigt torrt ute, men vi har hittills inte haft några larm om gräsbränder. Vi är väl medvetna om risken nu, säger Mats Fredriksson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten i Norrköping, till TT på påskafton.

Under lördagen har det redan kommit några larm om gräsbränder runt om i landet, till exempel om en kraftig brand vid Torpane utanför Mellerud, rapporterar Sveriges Radio Väst.

Även räddningstjänsten i Västmanland har fått in en del larm.

– Vi har haft ett par larm om brand ute i terrängen redan och jag befarar att de kommer att öka under helgen om folk inte tänker sig för, säger brandingenjör Fredrik Eriksson till Sveriges Radio Västmanland.

Samtidigt som det råder vårvärme i de södra delarna av landet varnar Svenska Liftanläggningars Organisation (SLAO) för stor lavinfara i Kittelfjäll i Västerbottens län och ger anläggningen en fyra på den femgradiga skalan för lavinrisker.

– Man ska inte ge sig ut i skidområdet utanför pisten utan man ska hålla sig till pisten, säger Hans Gerremo, vd för SLAO, till TT.

För övriga anläggningar bedöms lavinrisken var liten eller måttlig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!