Alkolås för rattfyllerister

Dömda rattfyllerister kan istället för att få körkortet indraget köra med alkolås.


Dömda rattfyllerister kan i framtiden få köra med alkolås under ett eller två år, i stället för att få körkortet indraget.

Det blir inget generellt krav på alkolås i alla nya bilar. Alkolåsutredningen, som lades fram på torsdagen, visar att en sådan lag först måste godkännas av EU, eftersom den verkar konkurrenshämmande.

Enligt utredningen ska en person som dömts för rattfylleri få köra med alkolås under ett eller två år, beroende på hur grovt brott han eller hon begått. Faktorer som återfall i rattfylleribrott och diagnoser som alkoholberoende eller alkoholmissbruk påverkar också villkorstiden.

För att så småningom få köra bil utan alkolås krävs att den dömde kört prickfritt under prövotiden och klarar en lämplighetsprövning.

Personen som fått sitt körkort indraget efter att ha kört med alkohol i kroppen måste själv ansöka om att få köra med alkolås. Ansökan ska godkännas om de personliga och medicinska förhållandena är godtagbara. Ansökan kompletteras också med ett läkarutlåtande.

Regeringen väntas lägga lagförslaget under nästa år.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.