Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alkolås för rattfyllerister

- 09/10/2008, 17:46 -

Dömda rattfyllerister kan istället för att få körkortet indraget köra med alkolås.

Dömda rattfyllerister kan i framtiden få köra med alkolås under ett eller två år, i stället för att få körkortet indraget.

Det blir inget generellt krav på alkolås i alla nya bilar. Alkolåsutredningen, som lades fram på torsdagen, visar att en sådan lag först måste godkännas av EU, eftersom den verkar konkurrenshämmande.

Enligt utredningen ska en person som dömts för rattfylleri få köra med alkolås under ett eller två år, beroende på hur grovt brott han eller hon begått. Faktorer som återfall i rattfylleribrott och diagnoser som alkoholberoende eller alkoholmissbruk påverkar också villkorstiden.

För att så småningom få köra bil utan alkolås krävs att den dömde kört prickfritt under prövotiden och klarar en lämplighetsprövning.

Personen som fått sitt körkort indraget efter att ha kört med alkohol i kroppen måste själv ansöka om att få köra med alkolås. Ansökan ska godkännas om de personliga och medicinska förhållandena är godtagbara. Ansökan kompletteras också med ett läkarutlåtande.

Regeringen väntas lägga lagförslaget under nästa år.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: