Hederskultur drabbar fler än väntat

Över 4 000 tonåringar bara i Stockholm lever i en hederskultur.


Våld och förtryck hör till många ungdomars vardag.

Bara i Stockholm lever över 4 000 tonåringar i en hederskultur som bryter mot svensk lagstiftning.

– Det är inte tillåtet i Sverige för vuxna människor, inte ens för föräldrar, att hindra barnen från att leva fullständiga liv, självständiga liv, säger Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm, till SVT:s rapport.

Siffrorna kommer från en undersökning, gjord bland ett tvärsnitt av centrala Stockholms och förorternas niondeklassare.

Oskulder och giftermål

Nästan en fjärdedel, 23 procent, av flickorna som svarat på enkäten uppger att de förväntas vara oskulder tills de gifter sig och att de inte får ha någon pojkvän. 16 procent av flickorna får inte ha killkompisar och/eller får inte själva bestämma vem de ska gifta sig med.

Ungdomarna, som i de flesta fall har föräldrar födda utomlands, tycker dessutom att de inte tillåts ha samma vardag som sina jämnåriga. Det kan yttra sig i att de inte får vara ute i samma utsträckning som kompisarna, eller att de inte får följa med på klassresan.

Sju procent av flickorna och tre procent av pojkarna har svarat att de utsätts för den allvarligaste formen av förtryck: kränkningar, hot och våld.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.