Tandvården lånade ut borrmaskiner

- 15/04/2009, 09:13 -

En tandvårdsklinik köpte hobbyverktyg för handkassan.

En tandvårdsklinik köpte hobbyverktyg för handkassan och lånade ut dem till personalen. Revisorerna är kritiska, men klinikchefen försvarar agerandet.

Akuttandvården i Göteborg använde klinikens handkassa till att köpa symaskiner, borrmaskiner, sågar, slipmaskiner och andra verktyg, som personalen kunde låna med sig hem. Enligt revisorerna har omkring 25 000 kronor från kassan spenderats för att köpa in ett 20-tal verktyg och maskiner under loppet av sju år.

– Detta strider mot alla regler, säger Lennart Voog, revisionsdirektör på Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Handkassan ska användas för utgifter på högst 500 kronor, till exempelvis inköp av tandvårdsutrustning. Men klinikchefen Peter Stensjö tycker inte att man gjort fel. Han framhåller att inköpen och utlåningen skett för personalens bästa, och jämför maskinparken med att bjuda de anställda på lunch.

– Min strävan har varit att vara en bra chef. Alla kan ju behöva låna en borrmaskin någon gång, säger akuttandvårdens klinikchef till GP.

Regionens tandvårdsdirektör, Gunnar Eriksson, kräver nu att hanteringen avvecklas och verktygen säljs. Man ska också göra en revision av alla handkassor inom tandvården i Västra Götaland.

Skrivet av: