Svenskar åker på piratjakt

Tre fartyg från Sverige ansluter inom kort.


Sverige och Tyskland ansluter inom kort till Adenviken utanför Somalia för att delta i piratjakten. Tre svenska fartyg med 152 personer lämnar nu Sverige för att kunna delta i insatsen om tre veckor.

– FN chartrar fartyg för transporterna och de har satt som ultimatum att de ska skyddas av örlogsfartyg, säger Hannah Larsson, som kommer att vara informationschef under insatsen, till Expressen.

Sedan tidigare finns tydliga förhållningsregler om vad som gäller om fartygen påträffar pirater.

– Vi ska gå ut med varningar som ska läsas upp på både arabiska och somaliska. Så att de förstår att om de fortsätter kommer vi att beskjuta dem, säger Hannah Larsson till Expressen.

Operationen utanför Adenviken är den första i sitt slag för EU och började i december 2008.

– Tre svenska krigsfartyg och ett tyskt flygplan kommer inom kort att förstärka den europeiska styrkan på plats som i dagsläget består av åtta fartyg och två plan, säger kapten Juan Garat Carame, enligt EUbusiness.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.