Årets matbluff
Årets matbluff - Foto: Envato Elements/Äkta vara

Årets matbluff 2020 – nu är vinnaren utsedd

Av fem nominerade har nu en vinnare av antipriset "Årets matbluff" korats. Titeln går till en produkt som varit mest vilseledande för konsumenten.


Fem riktigt luriga produkter hade tagit sig hela vägen till final i tävlingen "Årets matbluff", som organiseras av föreningen Äkta vara.

Här kan du läsa mer om de nominerade.

Vem tog då hem den inte så trevliga titeln?

Det blev Pop! Bakerys smördeg – som inte innehåller något smör. 

Foto: Äkta vara

Så här lyder Äkta varas motivering:

"Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja."

Enligt Äkta vara har Pop! Bakery bestämt sig för att börja ha smör i sin smördeg, och ska ändra receptet från och med vecka 11.

Hur gör man då, om man inte vill gå i matbluffsfällan? Björn Bernhardson, verksamhetschef på Äkta vara, har tidigare tipsat Nyheter24:s läsare om ett sak man kan göra – som inte alls är speciellt krånglig:

– Så fort du funderar på att köpa en sak du inte har provat tidigare: läs baksidan. Ägna en minut åt att kontrollera, det är nästan alltid så att svaret finns på baksidan, säger han.

Läs mer:

Polisen varnar för vaccinbedragare – det här ska du se upp för

McDonald's släpper köttfri burgare – men inte för vegetarianer

Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.