Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

240 evakueras efter färjebrand

- 17/04/2009, 02:50 -

Fartyget ligger i Oskarshamn.

En brand utbröt på torsdagskvällen i maskinrummet på passagerarfärjan Queen of Scandinavia, som ligger i hamnen i Oskarshamn. Först sade man att siffran skulle vara runt 1000 personer, men siffran har sänkts till 238 som evakuerats och tvingades lämna fartyget enligt polisen. Ytterligare minst cirka 500-600 personer har bostad på färjan, enligt uppgifter från poliser och andra.

– Det finns inga uppgifter om någon människa skadats i samband med branden, säger Mikael Kaiser, biträdande vakthavande polisbefäl.

– Det är tydligen fullt utvecklad brand och det ryker kraftfullt från skorstenen, säger Alf Jacobsson, länsvakthavande befäl vid Kalmarpolisen, till TT.

Drygt en och en halv timme senare var branden släckt. Om boende skulle kunna återvända under natten var oklart, inte minst eftersom branden gjort färjan strömlös.

– Det blir i sådana fall ett beslut som båtens kapten måste fatta. Annars får kommunen och socialen ordna med tillfälligt boende, förklarar Jacobsson.

Polisen skaffade fram bussar för att de evakuerade skulle kunna värma sig.

– Det är ju kallt ute, säger Jacobsson.

– Det här är inte barnfamiljer utan arbetare som jobbar på OKG. Det är en lugn och skön stämning, hoppas Jacobsson.

Anders Sjöberg vid räddningstjänsten i Oskarshamn berättar att alla som var ombord på färjan när branden bröt ut har evakuerats.

– Vi har precis fått tag i en lokal dit vi ska föra alla de här personerna. Vi är på väg dit just nu, säger han till TT.

Fartyget ligger vid kaj i Oskarshamn där det fungerar som bostadsplattform åt anställda entreprenörer som arbetar för kärnkraftverket i Oskarshamn.

Det är anställda i franska koncernen Alstom och anställda till företagets underleverantörer som bor på fartyget, som hyrs av Alstom. Enligt Helena Karlsson, presschef på Alstom Sverige, rör det sig om sammanlagt cirka 800 personer som bor där. Vid halv tolv-tiden på kvällen hade hon dock inte fått någon information om branden. Alstoms personal hyrs i sin tur in av Oskarshamns kärnkraftverk, berättar informationschefen Anders Österberg på OKG:s kraftgrupp.

M/S Queen of Scandinavia är ett passagerarfartyg som under 1980-talet trafikerade sträckan Stockholm-Helsingfors under namnet M/S Finlandia. 1989 såldes fartyget till danska rederiet DFDS som tog över det året därpå och seglade med det fram till 2007 mellan Köpenhamn och Oslo.

Från och med februari i år ligger färjan - som är 166 meter lång och 28,5 meter bred - förtöjd som flytande hotell i Oskarshamn.

Skrivet av: