Lambertz stämmer staten på en miljon.
Lambertz stämmer staten på en miljon. - Foto: Claudio Bresciani /Maja Suslin / TT

Göran Lambertz stämmer staten på en miljon för häktningen

Göran Lambertz tycker att han behandlades felaktigt när han satt häktad för våldtäkt – och stämmer staten på en miljon kronor: "Polisen och åklagaren gjorde inget bra jobb."


På tisdagen släpptes Göran Lambertz ur häktet där han suttit i två veckor, misstänkt för våldtäkt av en ung student. Samtidigt beslutade åklagaren att lägga ner utredningen mot den 71-årige toppjuristen, eftersom bevisningen inte ansågs tillräcklig. 

Redan på en presskonferens i Lambertz trädgård i Uppsala, berättade han om planen att stämma staten för att han hållits häktad. 

Läs mer: GW Persson om Lambertz: Han tog ära och heder från henne

En miljon kronor

Nu har stämningen mot staten om en miljon kronor nått Stockholms tingsrätt.

”Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar", skriver han i stämningen enligt Expressen. 

Han skriver även att de pengar som han eventuellt kommer att få ska gå till att driva ett mål för den fängslade journalisten Dawit Isaaks familj.

Anmälde kvinnan 

Göran Lambertz anmälde även kvinnan som anmälde honom, för falsk tillvitelse, eftersom han tycker hon ljugit. 

– Polisen och åklagaren gjorde inget bra jobb. De svalde hennes berättelse med hull och hår. Ställde inga svåra frågor. Det var så mycket som de borde ha gjort som de slarvade bort, sa Lambertz på tisdagens presskonferens.

Men den anmälan lade åklagaren Annika Bokefors ner samtidigt som hon beslutade att lägga ner våldtäktsutredningen mot Lambertz.

– På samma vis som jag inte kunde styrka brotten mot honom så är jag av uppfattningen att jag inte kan styrka att kvinnan har gjort något brottsligt, säger Bokefors till Expressen.

LÄS MER: 

Hård kritik mot direktsändning av Lambertz – kan vara förtal

Kvinnan efter Lambertz frisläppande: "Omskakad och rädd"

Advokaten Massi Fritz om Lambertz agerande: Fult spel

Göran Lambertz är "toppjuristen" – vill inte vara anonym

Göran Lambertz advokat: "Inte så att han sitter och gråter"

GW om häktade toppjuristen: "Aldrig hänt tidigare"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!