Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

AMF-styrelsen diskuterade utredning

Nyheter | 18/04/2009 05:45

Extrainkallat möte - utredningen väntas bli offentlig i dag.

Den omtalade utredningen om skandalen i AMF Pension är klar, uppger medier. Under fredagskvällen satt styrelsen i AMF i ett extrainkallat möte om utredningen.

– Det är ett informationsmöte för styrelsen, säger Joakim Jakobsson, pressekreterare på LO, till TT.

Han vill inte gå in på vilken slags information det rör sig om. Men enligt Dagens Industri var det just utredningen som styrelsen informerades om på fredagskvällen

Och resultatet av utredningen presenteras under lördagen, uppger Svenska Dagbladet.

Styrelsen i AMF, ägt till lika delar av LO och Svenskt Näringsliv, har sagt att förre vd:n Christer Elmehagens pensionsavsättningar var för stora och bryter mot anställningsavtalets intentioner. Styrelsen har ansett sig förd bakom ljuset och vill veta om skadestånd kan utkrävas av Elmehagen.

Detta har revisionsfirman Ernst & Young och Linklaters Advokatbyrå fått i uppdrag att titta närmare på.

Utredningen ska också försöka reda ut turerna kring Elmehagens och förre vice vd:n Ingvar Skebergs flytt av egna pensionspengar för att undvika det så kallade återtag som sänkte kundernas pensionskapital. Frågan är om de båda brutit mot sin lojalitetsplikt gentemot AMF.

Elmehagen har sagt att han är villig att förhandla om återbetalning av de nära tre miljoner kronor han sparade på flytten.

Intresset för utredningen är stort, inte minst för att Wanja Lundby-Wedins framtid som LO-ordförande kan hänga på den. Men också styrelseordförande Göran Tunhammars agerande läggs sannolikt i vågskålen.

Skrivet av: