Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LO-basen pressades av medlemmar

- 07/04/2009, 16:49 -

"Jag skulle inte välja köpa en begagnad bil av dig"

Direkt efter Wanja Lundby-Wedins ödesdag hamnade hon i de värsta kritikernas lejonkula.

Arga byggjobbare pressade LO-basen hårt:

–Jag skulle inte välja köpa en begagnad bil av dig, sade byggarbetare Anders Nilsson.

Efter gårdagens drygt sju timmar långt styrelsemöte i LO klamrade sig Wanja Lundby-Wedin kvar vid sin post. Men det var med ett nödrop. Flera förbund hade velat se att hon avgick efter turerna i AMF-affären, bland andra Seko, Transport och Byggnads som har många arga medlemmar.

I dag var det en vanlig arbetsdag igen. Först ut på agendan stod ett sedan tidigare inplanerat möte med lokalavdelningen Byggettan i Sundbyberg. Hon började med att be den församlade skaran på ett 100-tal byggnadsarbetare om förlåtelse.

– Jag ber verkligen om ursäkt, sade hon när hon återigen försöker förklara hur de generösa pensionsavtalen i AMF Pension kommit till.

Men det hjälpte föga. Flera åhörare ifrågasatte henne starkt och gick till mycket hårda angrepp.

"Hur ska vi kunna gå till val efter det här?". "Ditt agerande är omoraliskt", lät några röster.

Jag vet att jag inte har svikit mina värderingar, svarade en pressad Lundby-Wedin.

Sedan kan ni kritisera mig för att jag inte klarat mitt uppdrag fullt ut.

Byggettans ordförande Johan Lindholm ville precis som förbundet i övrigt att LO-basen skulle ha avgått.

Även på Metalls manifestation mot arbetslösheten i Umeå var det flera som ifrågasatte hennes agerande och sade sig ha tappat förtroendet för henne.

–Det hade varit konstigt annars. Jag skulle vara orolig om ingen vore upprörd, sade Lundby-Wedin.

För att återfå förtroendet bland LO:s medlemmar finns ingen annan väg än att fortsätta att arbeta för deras bästa, enligt LO-ordföranden.

Mona Sahlin ska inte ha några synpunkter på vilka styrelser LO-ordföranden sitter i, tycker Lundby-Wedin.

Så här kommenterar hon Sahlins inhopp i AMF-debatten:

– Det är jätteviktigt att sitta i AMF Pensions styrelse, så jag tycker att hon drar fel slutsats. Det är faktiskt LO:s styrelse som förfogar över det, säger Lundby-Wedin.

Hon är väl medveten om att Socialdemokraterna tappat mark på grund av allt som hänt men hon ser också hur det går att få opinionsvindarna att vända igen.

–Man måste vara tydlig i sin politik. Visa att man har ett alternativ till regeringen Reinfeldts politik i de här tiderna vi lever i nu. Att visa att man har en alternativ politik när det gäller människors trygghet, när det gäller a-kassa och socialförsäkringar, en alternativ politik när det gäller människors möjlighet till utveckling för att kunna rustas för när ekonomin vänder. Det tror jag är det allra viktigaste, säger hon.

Socialdemokraternas politik är bra, partiet är bara för dålig på att föra ut den, enligt LO-ordföranden.

Skrivet av: