Åklagare i spädbarnsmålet byts ut

- 20/04/2009, 13:24 -

Kammaråklagare Elisabeth Brandt byts ut. Hon ska själv ha bett att få bytas ut.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt som haft det omskrivna ärende där en läkare misstänks för dråp på ett spädbarn byts ut, erfar TT.

Enligt TT:s uppgiftslämnare har Brandt bett att en annan åklagare ska ta över eftersom det blivit för stort fokus på hennes person och det har försvårat hennes arbete. Hon efterträds, enligt uppgift, som förundersökningsledare av sin överordnade, chefsåklagare Peter Claeson vid Västerorts åklagarkammare.

Läkarens advokat Björn Hurtig anmälde för en tid sedan jäv mot åklagaren och krävde att förundersökningen mot hans klient skulle läggas ned. Men det avvisades efter överprövning vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

På fråga om det är jävsanmälan eller några andra konflikter som ligger bakom avhoppet svarar Claeson:

– Nej, det handlar bara om att hon tycker det är bättre att hon kliver åt sidan och det har jag godkänt. Och själv har jag bestämt mig för att ligga lågt och inte svara på några frågor om utredningen.

Polisutredningen mot den dråpmisstänkta läkaren fortsätter enligt Claeson som tidigare. Hur lång tid som är kvar till eventuellt åtal kan han inte säga utan bara att "det tar en tid till".

Det var i början av mars som läkaren greps och häktades misstänkt för dråp på ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus förra hösten. Hon försattes på fri fot redan efter tre dagar men misstankarna kvarstod och polisutredningen fortsatte.

Läkaren misstänks ha tagit livet av spädbarnet med en kraftig överdos av lugnande medel och tiopental, som är ett narkosmedel. I samband med häktningen sade åklagaren att motivet till gärningen kunde vara barmhärtighet eftersom spädbarnet, som skadats i samband med förlossningen, var döende.

Skrivet av: