Död babys obduktionsresultat släppt

Utlåtandet från obduktionen av den döda babyn släpptes i dag.


Utlåtandet från obduktionen av det spädbarn som misstänks ha dödats av en överdos vid Astrid Lindgrens barnsjukhus släpptes på onsdagen. Men enligt den expert TT pratat med bevisar obduktionsresultatet i sig ingenting.

Den uppmätta dosen tiopental, som är ett narkosmedel, ska ha varit 1 000 gånger högre än den som kan ses vid vanlig användning av preparatet och låg, enligt obduktionsläkaren, "långt över de nivåer man kan se vid dödliga förgiftningar". Även koncentrationerna av morfin låg över de nivåer man kan se vid dödliga förgiftningar, enligt läkaren som är verksam vid den rättsmedicinska avdelningen i Solna.

Svårt bedöma dosen

"Den sammantagna bilden visar att NN avlidit till följd av kraftig överdosering av tiopental i kombination med morfin", skriver läkaren. Och tillägger att det kraftigt för tidigt födda barnet troligen hade dött kort därefter, även om det inte överdoserats. Men frågan är om läkarens uppmätta halter av tiopental och morfin i flickans blod verkligen bevisar att barnet överdoserats.

– Bara utifrån informationen i obduktionsprotokollet går det inte att säga något om den dos som givits eller säga om något fel är begånget, säger professor Johan Ahlner. Han är chef för den avdelning på Rättsmedicinalverket (RMV) som analyserat proverna från obduktionen i Solna. Vad personalen vid RMV kommit fram till i sin analys svarar han inte på. I stället kommenterar han hur man generellt bör se på den här typen av obduktionsresultat.

– När det gäller att bedöma koncentrationsnivåer efter döden så måste man vara försiktig. Det kan vara mycket, mycket svårt att omräkna koncentrationen till given dos innan dödsögonblicket.

Slutsats kräver analys

Faktorer som spelar in är hur och var provet som visat på koncentrationen av läkemedlet tagits. Man måste också ta hänsyn till eventuella förändringar av koncentrationen som kan ske efter döden, enligt Ahlner.

– Dessutom måste man undersöka hur medicinen getts. Om man ger en behandling där man har en pågående infektion, kanske med ett pågående dropp med en pump som aktivt pumpar in ämnet, så är det naturligtvis så att om den behandlingen fortsätter efter dödsögonblicket så kan det också ge en koncentration som är falsk i förhållande till hur förhållandena var medan personen var i livet.

När det gäller den lilla flickan som dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus tycker Ahlner att många uttalat sig om det inträffade utan att ha tillräckligt kunskap.

– Det här måste genomlysas ordentligt innan man kan komma till någon bestämd slutsats, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.