Linnéas mördande dos ett mysterium

Den kvinnliga läkaren friad. Fortfarande är inte injektionsgåtan löst.


STOCKHOLM. I journalerna står det ingenting om hur den tre månader gamla flickan Linnéa fick i sig den mördande dosen tiopental på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Och ingen av läkarna har tagit på sig dådet från september 2008. I går friades den kvinnliga barnnarkosläkaren, men hon är fortfarande misstänkt för dråp.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott.

– Det var ett bra beslut för henne. Självklart har det här varit mycket tungt. Åklagaren har velat vänta på den här utredningen eftersom den har varit så viktig. Det är anledningen till att min klient fått vänta så här länge. Nu får han grunna på vad det här får för konsekvenser för åtalet, säger kvinnans advokat Björn Hurtig till Aftonbladet.

Åklagaren och rätten fick i går Socialstyrelsens rapport som inte lyckas slå fast vem som har hållit i sprutan när dosen injicerades i flickan.

– Det är, milt sagt, mycket märkligt att Socialstyrelsen inte forskar vidare i hur flickan har fått så hög dos tiopental när det inte står något om det i någon journal, säger familjens advokat Peter Althin till Aftonbladet.

Chefsåklagaren Peter Claeson måste kunna svara på frågan om vem som injicerade dosen för att någon ska kunna fällas. Utredningen har pågått i flera månader och än är frågan fortsatt obesvarad. Claeson har tidigare tagit utgångspunkt i utlåtandet från Rättsmedicinalverket:

"Den sammantagna bilden visar att Linnéa avlidit till följd av kraftig överdosering av tiopental i kombination med morfin."

Claeson måste kunna bevisa för domstolen att det var den kvinnliga läkaren som gav injektionen, annars har han inte rätt att väcka åtal mot kvinnan. Då läggs utredningen ner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!