Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt avslöjande: Läkaren dolde preparat

- 11/03/2009, 11:30 -

Polisen hittade höga doser av nytt preparat i flickan.

Den dråpmisstänkta läkaren har avslöjats med att ha gett höga doser till flickan av ett preparat som inte journalfördes. Polisen har även upptäckt att doserna var högre av ett annat preparat än vad som framgick av journalen. Nu stärks misstänkarna mot att läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus medvetet berövade flickan livet.

– Misstankarna har inte försvagats. Och det handlar inte om att man ger smärtlindring i livets slutskede eller att man stängde av respiratorn, säger Erika Lejnefors, vice chefsåklagare vid Västerorts åklagarkammare, till Dagens Medicin.

Lejnefors spekulerar i att det kan handla om aktiv dödshjälp.

– I stället handlar misstankarna om att man uppsåtligen har berövat flickan livet. Bland annat har man hittat ett preparat i betydligt högre doser än vad som framgår av journalen. Och ett preparat finns inte ens journalfört. Det skulle alltså kunna handla om aktiv dödshjälp. Den diskussionen är jättesvår och jätteviktig, och det kan man ha synpunkter på, om vi ska dödshjälp eller inte, men vår uppfattning är att det fortfarande inte är tillåtet, säger hon till Dagens Medicin.

Huruvida läkaren medvetet har försökt undanhålla uppgifterna vill Lejnefors inte kommentera. Vårdarbetet kan i vissa lägen innebära att personal inte hinner föra in uppgifter, medger hon.

Skrivet av: