Läkare kräver nedlagd dråputredning

Den dråpmisstänkta barnläkaren kräver nu att förundersökningen läggs ned.


Den dråpmisstänkta läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus kräver nu att förundersökningen mot henne läggs ned.

I en skrivelse till åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö, som bland annat hanterar klagomål mot åklagare, hävdar hon att brottsmisstankarna mot henne är grundlösa och inte går att styrka.

– Åklagarna tycks backa från sina initiala brottsmisstankar och har nu börjat prata om alternativa hypoteser. Det tolkar jag som att de själva inte tror på den brottsmisstanke som delgivits min klient, säger läkarens advokat Björn Hurtig till TT.

Läkaren greps på sin arbetsplats Astrid Lindgrens barnsjukhus i början av mars och häktades några dagar senare misstänkt för dråp. Hon släpptes fri redan efter tre dagar.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt förklarade vid häktningsförhandlingen att läkaren genom en uppsåtlig aktiv handling givit en nyfödd flicka en dödlig injektion med morfin och tiopental, ett kraftig lugnande och sövande narkosmedel. Motivet trodde åklagaren var barmhärtighet då flickan var döende.

Flickebarnet föddes för tidigt med svår syrebrist. Under sitt andra levnadsdygn fick hon av misstag för mycket natrium av en sjuksköterska. Efter det visade ultraljud att hon led av dubbelsidig hjärnblödning. Spädbarnet var döende och bortom allt hopp när hon ska ha fått de dödliga injektionerna.

Fallet har upprört läkarkåren som hävdat att åklagarna inte rätt kan bedöma medicinska behandlingsmetoder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!