Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Årets viktigaste memer

Montage Nyheter24

Nyheter | 25/12/2012 22:51

Nätet har kryllat av roliga bilder, diskussioner och fenomen - memer, med ett ord - under året som gått. Nyheter24 listar de största och viktigaste.

10. Linsanity


Ungefär hur lång tid per år lägger du på basket? Motsvarar du den genomsnittsliga svensken rör det sig inte om många minuter. Ändå är sannolikheten stor att du vet vem Jeremy Lin är. I februari i år blev den asiatisk-amerikanska NBA-spelaren nämligen fullkomligt gigantisk på nätet. Efter att ha dykt upp från ingenstans spelade han 81 minuter av så högkvalitativ basket under februari 2012 att han slog sig rakt in i näthistorien, och såväl bilder, musik som filmer gjordes till hans ära. Jeremy Lin är en basketspelare. Men på nätet var han en gud.

9. Ikea-apan


Det är ofta de mest bisarra nyhetshändelser som leder till de mest intressanta nätfenomenen. Så också när en pytteliten apa, iklädd en tjock täckjacka, dök upp på en Ikea-affär i Toronto, Kanada. Bilderna på den förmodligen mycket förvirrade lilla primaten kablades ut över världen och fascinationen över dess öde var stor. Ikea-apan, eller Darwin som han egentligen heter, gick till historien som ett fast inslag i precis varenda klassisk tavla eller bild som finns och han var sannolikt en av det gångna årets mest oväntade julhandlare.

8. Dolan


Han har smygit sig omkring i nätets bakvatten i många år, men inte förrän 2012 fick den bisarra Kalle Anka-pastischen Dolan ett genomslag på det breda nätet. I serie efter serie, den ena sjukare än den andra, har han skrämt och förvirrat läsaren till de namnlösa skaparnas stora nöje. Vad 2012 säger om Dolan är enkelt: Skräm oss så lyssnar vi. Vad Dolan säger om 2012 är lite svårare – ja, till och med obehagligare – att tänka sig.

7. Overly Attached Girlfriend


Det är en historia lika enkel som magnifik, och den speglar hur snabbt och beslutsamt nätet kan göra superstjärnor av oss vanliga döda. Det började då den 20-åriga studenten Laina Walker lade upp en Youtube-film där hon maniskt stirrande sjöng sin version av Justin Biebers succéhit ”Girlfriend”. Användare av den sociala nyhetssidan Reddit upptäckte henne snart, och insåg att hon var perfekt för att spegla en sjukligt besatt flickvän. Resten är näthistoria. Även om jag var skeptisk till en början.

6. #hållenstolpe


Under en fotbollssommar som inte ens kan ha imponerat på de svenska landslagsspelarnas egna föräldrar nåddes kanske ett lågvattenmärke i matchen mot Ukraina. Mikael Lustig lyckades inte följa sin instruktion nummer ett, och hålla stolpen då en hörna lades, och 2-1 till Sveriges nackdel följde. På Twitter föreslogs det att vi skulle visa honom hur en stolpe hölls, och en oändlig flod av bilder följde. Efter att nyheten om massprotesten nått media stod det klart att svenskar nu lärt sig använda nätet till att yttra sitt missnöje med mer än bara misslyckad snabbmat.

5. Grumpy cat


Att söta katter finns är knappast en nyhet, åtminstone för den som levt längre än i ett halvår. Men vår fantastiskta värld erbjuder även sura katter. Och affischnamnet för den senare kategorin blev katten Tard, som bor och lever i Arizona, USA. I september lades en bild upp Reddit, varefter en formlig explosion av olika varianter och skämt om dess missnöjda uppsyn följde. Trots att han ser missnöjd ut över det kvarstår faktum: Tard har under 2012 blivit en av världens viktigaste katter.

4. Ridiculously Photogenic Guy


Att bli känd enbart för att man är snygg är inte någon nyhet. Att bli synonym med snygg, ja själva symbolen för att se bra ut på bild, är däremot lite mer anmärkningsvärt. Det lyckades Zeddie Little med, när han under ett maratonlopp i – blev fotografer och såg allt annat än ansträngd ut. 30-åringens städade yttre och ärliga uppsyn skapade en masspsykos kring honom, och att vi kommer få stå ut med honom bra länge än är det nog egentligen ingen som har något emot.

3. Hästar finns inte


Facebook-sidan skapades och det verkade vara det enda som behövdes för att väcka ett sovande folk. Med ett igenkännande jubel rusade svenskarna till Like-knappen, och ”Hästar finns inte” gick från noll till över 200 000 likes på bara månader. Vad än sidan berättar om vår samtid – om det är en allegori över vissa partiers osannolika framgångar i opinionsundersökningarna eller något helt annat – är det en alldeles för konstig kärlek för att släppa. 2013 blir året då hästar i egenskap av frukt avskaffas, och naturens ordning återupprättas.

2. The typical...


Under sommaren verkade svenska ungdomar upptäcka att igenkänningshumor inte gick av för hackor, åtminstone av Facebook att döma. Den ena sidan efter den andra startades med prefixet ”The typical” i titeln, och många av dem fick hundratusentals likes. En Tumblr-blogg med namnet ”Swedish Problems” spädde på upphetsningen över fenomenet, som höll i sig långt in på hösten. Försöket att sälja The Typical Svensken lugnade ner trenden något, men klart är att Facebook-sidorna tillsammans representerar ett av Sveriges första stora Facebook-mem.

1. Ecce Homo-tavlan


Inte kunde hon veta att hon skulle uppröra en hel värld, 80-åriga Cecilia Gimenez – hon ville bara väl. Men hennes katastrofala restaurering av den gamla kyrkomålningen Ecce Homo var så fundamentalt misslyckad att världen föll för den på direkten. Bilderna myllrade fram, och långt in vintern var det fortfarande omöjligt att en större nyhetshändelse inträffade utan att den omsattes och inklipptes i Ecce Homo-ramen. Cecilia Gimenez verkade inte överlycklig över uppmärksamheten, men oaktat hennes känslor är det klart att hon ändå skänkt den lilla staden Borja en helt ny och oväntat uppmärksamhetsrusch. Och världen fick en ny älskling.