Det här har vi rasat om i år.
1 av 5
Det här har vi rasat om i år. - Foto: TT / Montage
Chokladen – på väg att ta slut?
2 av 5
Chokladen – på väg att ta slut? - Foto: TT
Gripen högerextremist ur "medborgargardet".
3 av 5
Gripen högerextremist ur "medborgargardet". - Foto: TT
Lakritspipan var hotad.
4 av 5
Lakritspipan var hotad. - Foto: JESSICA GOW / TT
Ett luciatåg med tomtar.
5 av 5
Ett luciatåg med tomtar. - Foto: TT

Lakritspipor, luciatåg och Husby – 2013 års Facebookstormar

Åh Facebook, denna ständiga källa till raseri, skämskuddar, missförstånd och omåttlig dumhet. Vi älskar att rasa på det sociala nätverket – här är vad vi skrev om i år.


Bubblare

Lakritspipan är hotad

Den allra vanligaste sidan av Facebook är att folk engagerar sig mot makthavare som på något sätt vill inskränka i vår frihet. Med engagemang menas här att klicka på en knapp och med frihet menas rätten att göra saker som alla redan slutat med. För vem äter egentligen lakritspipor fortfarande?

Nåväl, i augusti rapporterades det att EU-politikerna ville sätta stopp för lakritsgodiset eftersom det anses glorifiera tobaksanvändning. Helt plötsligt var det detta som var det ultimata beviset på att EU är odemokratiskt och borde läggas ned. När piporna (och det svenska snuset) räddades knappt två månader senare brydde sig ingen längre, då fanns det ju inget att rasa mot.

"Utländska ligor" kidnappar våra barn – eller?

En annan funktion Facebook fått i vår samtid har visat sig flera gånger under året. På det sociala nätverket kan i stort sett vilken lögn som helst bli till välspridd sanning bara den är paketerad rätt. Konspirationsteoretiker, rasister och andra galningar har passat på att utnyttja detta.

Ett av dessa fall var när över 11 000 personer delade ett inlägg om en utländsk barnkidnapparliga som härjade i Västerbotten. Kidnappning, utlänningar och barn – allt fanns med. Men det var helt påhittat. Men de där 11 000 personerna fick i alla fall något att oroa sig för.

Chokladen kommer ta slut!

"NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ! :'("

Det där är ett citat från kommentarsfältet på Nyheter24:s artikel om att chokladen kan vara på väg att ta slut. En nyhet som visade ytterligare en sida av en Facebookstorm. Nämligen den typen av larm som man delar och taggar några särskilt chokladälskande vänner i. Antingen för att retas, eller för att tillsammans oroa sig.

Dessutom gav den upphov till att några av de omtalade sköna snubbarna™ kunde få dra något skämt om brudar och PMS. Samtidigt som en hel kör av skrockande gubbar tryckte på gillaknappen.

Uppmaning till mord i Husby

Och så har vi kommit till Facebooks kanske värsta typ av storm. Den när allvarliga händelser leder till ännu allvarligare hot – som ibland leder till handling. Vi har sett hur djurplågare ska hängas, mördas och sedan stympas. Vi har läst om våldtäktsmän som ska matas med sina egna könsorgan.

Men en av de största och värsta reaktionerna såg vi efter de uppmärksammade bilbränderna och kravallerna i flera svenska förorter. När polisen i Södra Järva la ut ett inlägg om Husby spreds det på tusentals Facebookväggar. Och bland kommentarerna återfanns "avrätta svinen", "skjut kamelryttarna" och "häng dom högt" enligt Lokaltidningen Mitt I.

Till slut ledde Facebookhatet till verkligt våld på verkliga gator och torg. Facebookgrupper bildades, "medborgargarden" (=nazister med hangarounds) formades och gav sig ut för att slå och sparka på de som inte var tillräckligt vita.

Ibland kan Facebookstormen vara allt annat än harmlös. 

Alla ska få vara tomte (och julgran)!

Så kom den till slut, traditionen som snart säger mer om Sverige än julfirandet i sig. Något barn på någon skola ville vara något i luciatåget som skolan inte ville ha med. Den här gången var det Jonas Petterssons son som ville vara tomte fastän alla skulle vara stjärngossar och tärnor.

Kanske har han lyssnat för mycket på sin pappa:

– Det säger sig självt att nioåriga pojkar inte vill gå i vita nattlinnen, sa Pettersson till Kvällsposten.

Trots att det inte rörde sig om pepparkaksgubbar renderade ändå historien i en rejäl och klassisk Facebookstorm. Tydligen är det lika jobbigt när traditioner är för traditionella i det här jävla landet. Julen var som vanligt hotad men räddades i sista stund trots att PK-media censurerat Kalle Anka.

Bara några dagar efter Petterssons utspel kom nyheten om sjuårige Antony som inte fick vara julgran (!) i luciatåget. Lyckligtvis ledde det inte till någon större storm.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.