"Rasism är lugnt om du är polare med Åkesson"

- 13/11/2013, 13:22 -
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 3

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Aftonbladet avslöjade Jonas Åkerlunds (till vänster) rasistiska uttalanden.
2 av 3

Aftonbladet avslöjade Jonas Åkerlunds (till vänster) rasistiska uttalanden.

TT bild

Åkerlund sände ett närradioprogram under pseudonym.
3 av 3

Åkerlund sände ett närradioprogram under pseudonym.

CLAUDIO BRESCIANI

Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson skriver om Jonas Åkerlunds rasistiska uttalanden. Vem utreds och utreds inte i SD?

"För varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terrororganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen Khat som förs in i Sverige ökar med kvadraten".

Det är inte någon utesluten lokalpolitiker som yttrat orden som utmålar varje somalier som en drogmissbrukande terrorist. Det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson som skrivit det där.

Det är väl klart att han ska sitta kvar? Han är ju viktig för partiets opinionsbildning på nätet. Och framför allt så har han ju aldrig gått emot partiledningen – han är polare med Åkesson.

En annan partifavorit är Kent Ekeroth. Ni vet han som samlar in pengar till en viss blogg. En blogg som hänger ut brottsoffer och kallar en flicka för "kolsvart lucia". Ekeroth var också med och beväpnade sig med järnrör – men han filmade ju bara så då var det tydligen lugnt.

Ekeroth är för övrigt samma riksdagsledamot som skrivit det här på sin blogg:

"Bara en sån enkel grej som att förstå att araberna inte värderar liv – att de drivs av ett hat, en önskan om döden – säger det mesta".

Han har också länkat till ett klipp där det varnas för att muslimer föder för många barn. Ett klipp som var med i underlaget när en lokalpolitiker tidigare uteslöts. 

Förra året tvingades han lämna posten som kriminalpolitisk talesperson. Nu skriver han motioner med sin efterträdare Richard Jomshof. Om han är polare med Åkesson? You bet.

Och så har vi då Erik Almqvist. Han sa att Sverige inte är Soran Ismails land, slängde uttryck som "babbe" och "lilla horan" runt sig och beväpnade sig även han med järnrör. Han lämnade förvisso partiet, men hans egna företag fick ett toppjobb för just SD. Nu sitter han i Ungern, cashar in – och är polare med Åkesson.

På tisdagen avslöjade Aftonbladet att partiets andraman – vice partiordförande Jonas Åkerlund – sagt att han vill sparka ut 500 000 människor från Sverige. Människor han kallat "parasiter". Han måste väl sparkas ut med baken före? Nej då.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt språkbruk. Jonas har tydligt deklarerat för mig att detta inte är något han står för i dag samt att det var ett förkastligt ordval redan då det sades, för snart tolv år sedan, säger Åkesson till Aftonbladet.

(Vänta nu, språkbruk? Så det är okej att han vill kasta ut 500 000 människor, men inte okej att kalla dem "parasiter"?)

Senare konstaterar hans pressekreterare Linus Bylund att Åkerlund minsann sitter säkert. Det tar bara någon timme. Han utreds inte ens.

Han har ju haft ett bra samtal – med sin polare Åkesson. Sin väldigt gamla polare Åkesson, till och med.

I oktober 2012 gick partiledaren ut med ett brev till hela partiet. Nu skulle rasisterna rensas bort från partiet.

"I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar", stod det.

Nolltoleransen var ett faktum. Pär Norling i Bollnäs, Bengt Nilsson i Flen och Oleg Datsishin i Halland – alla fick de känna på dess piska (även om de var långt ifrån ensamma). Förmodligen med all rätt, om man ska följa formuleringarna i Åkessons brev. Men de var inte heller polare med Åkesson själv.

I mars avslöjade Nyheter24 att Patrik Ehn, SD:s starke man i Göteborg, skulle uteslutas ur partiet. Anledningarna var bland annat några tvivelaktiga boktips och "gilla"-markeringar på Facebook, samt att han beskrivit högerextrema partier i Europa i positiva ordalag.

Ehn tillhörde som bekant "bunkerfalangen" i partiet tillsammans med bland andra den före detta partiledaren Mikael Jansson och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. De har på olika sätt försökt ta strid mot partiledningen en längre tid. Kasselstrand och hans vice ordförande William Hahne blev av med sina jobb i partiet. Nästa helg kan en stadgeändring göra så att SDU-ordföranden inte automatiskt får delta på partistyrelsens sammanträden.

Man kan i alla fall lugnt konstatera att Ehn och hans vänner inte är polare med Åkesson. Verkligen, verkligen inte.

Jag tror att vi vid det här laget kan konstatera att nolltoleransen inte är något annat än tomma ord, något som varit tydligt en längre tid. Det är inget unikt för SD att företrädare lämnar eller utesluts efter interna konflikter. Men det är unikt att SD låter personer med rasistiska åsikter sitta kvar i partiets innersta krets.

För det spelar ingen roll om du sagt eller skrivit att man ska utvisa 500 000 "parasiter", att araber drivs av ett hat eller att somalier är terrorister. Det var säkert bara dåliga ordval, en blöt kväll på stan eller så var du bara 53 år och hade inte mognat än.

Det enda som betyder något är vem du är polare med.