Partiledare
Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V) och Ulf Kristersson (M). Vilka partier är för/mot straffrabatt? - Foto: Paul Wennerholm/TT/, Jessica Gow/TT/ och Claudio Bresciani/TT/

Valet 2022: Riksdagspartierna som är för och emot straffrabatt

Allt fler unga dras in i kriminalitet. Nyheter24 reder ut vilka riksdagspartier som vill behålla straffrabatten – och vilka som vill slopa den. Vilka partier är egentligen för/mot straffrabatt?


Straffrabatten innebär att unga personer som begår brott får ett lägre straff än vuxna personer som begår samma brott. Principen för straffrabatten är att ju yngre personen är, desto kortare blir strafflängden. Efter att allt fler unga dras in i kriminalitet och begår brottsliga handlingar har debatten om straffrabatt är gynnsamt eller inte blossat upp inför valet år 2022. 

Straffrabatt mot unga – hur fungerar det?

I Sverige är man straffmyndig från 15 års ålder. Förut fick gärningsmannen straffrabatt upp till 21 års ålder, men efter ett nytt beslut i riksdagen i november 2021 bestämdes det att den som är mellan 18 till 20 år ska dömas som vuxen om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Brott det kan handla om är exempelvis rån, grov misshandel och våldtäkt. 

Anledningen till att Sverige särbehandlat unga som begår brott är att de inte anses ha ett lika välutvecklat konsekvenstänk som vuxna. Ungdomar som begår brott gör det ofta under stor press och påverkan. 

Så tycker Socialdemokraterna om straffrabatt 

Socialdemokraterna vill jobba för att stoppa gängkriminaliteten och rekryteringen av barn och unga. Socialdemokraterna röstade för att slopa straffrabatten för 18 till 20-åringar som begår grova brott. Socialdemokraterna vill även att det ska bli bättre anpassade påföljder för unga. Läs mer här.

Statsminister Magdalena Andersson, Socialdemokraterna. Foto: Paul Wennerholm/TT

Så tycker Moderaterna om straffrabatt

Moderaterna tycker att den som är myndig och begår ett brott ska straffas därefter. Moderaterna vill slopa ungdomsrabatten helt. Det innebär att Moderaterna vill slopa straffrabatten för alla brott som begås av en gärningsman över 18 år.

Moderaterna vill markera mot upprepad brottslighet och därför ta bort dagens form av mängdrabatt. Det skulle innebära en straffskärpning där fängelsevistelsen skulle öka till 60 till 70 procent jämfört med hur det ser ut idag. Läs mer här.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så tycker Liberalerna om straffrabatt

Liberalerna vill att det ska bli tydligare påföljder för unga vuxna. Liberalerna tycker att 18 till 20-åringar som begår upprepade brott inte ska få lindrigare straff på grund av sin unga ålder. De vill även ta bort regeln om nästintill automatisk villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet. Läs mer här.

Johan Pehrson är ny partiledare för Liberalerna. Foto Henrik Montgomery/TT

Så tycker Centerpartiet om straffrabatt

Centerpartiet vill förlänga strafftiden för personer som upprepade gånger bryter mot lagen. Att delvis ta bort straffrabatten för 18 till 20-åringar som upprepade gånger begår brottsliga handlingar. Läs mer här.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto Stefan Jerrevång/TT

Så tycker Kristdemokraterna om straffrabatt

Kristdemokraterna tycker att straffen i Sverige är för låga. Kristdemokraterna tycker att mängdrabatter, ungdomsrabatter och allmänna strafflindringar gör att kriminella får alldeles för låga straff. Kristdemokraterna vill därför slopa hälften av alla straffrabatter. Mängdrabatter gör att brottslingar tjänar på att dömas för flera brott samtidigt. De vill även avskaffa villkorlig frigivning. Läs mer här. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så tycker Miljöpartiet om straffrabatt

Miljöpartiet sa länge nej till något slopande av ungdomsrabatten, men röstade ja till regeringens förslag om att delvis slopa ungdomsrabatten för 18 till 20-åringar år 2021. Läs mer här.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så tycker Vänsterpartiet om straffrabatt

Vänsterpartiet är emot hårdare straff och vill inte slopa straffrabatten. Vänsterpartiet tror inte hårdare straff av något slag är rätt väg att gå, utan vill istället jobba för att minska klassklyftorna i samhället. Läs mer här. 

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Jessica Gow/TT

Så tycker Sverigedemokraterna om straffrabatt

Sverigedemokraterna vill ta bort straffrabatten för personer över 18 år, men även reducera straffrabatten för personer som är under myndighetsåldern. De vill även avskaffa den automatiska villkorliga frigivningen och mängdrabatten för brott. Läs mer här.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Valet 2022: Det här är partierna som vill och inte vill att Sverige ska lämna EU
Nyheter24 reder ut hur de olika riksdagspartierna står i frågan om Sverige borde lämna eller stanna kvar i den Europeiska unionen. Vilka partier vill/vill inte lämna EU? Vad tycker partierna om EU?
Valet 2022: Så räknas rösterna – och då är rösträkningen klar
Valet 2022 närmar sig och den 11 september öppnas vallokalerna. Men vad händer egentligen när de stänger? Hur går rösträkningen till och när är rösterna färdigräknade? Nyheter24 reder ut allt.
Valet 2022: Här står partierna i miljö- och klimatfrågan
Med bara några månader kvar till valet 2022 går flera av Sveriges miljömål åt fel håll. Vad anser våra partier att vi bör göra för att uppnå dessa? Nyheter24 har tagit reda på hur respektive parti står i deras klimat- och miljöpolitik.
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kungligt besök i Stenungsund: "Syftet med besöket är att visa stöd"

SBB avslutar översyn – tillför 8 miljarder

Krisande fastighetsbolaget SBB säljer nära 1,2 procent av Educo till Brookfield för 242 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt ska Educo återbetala delar av ett koncerninternt lån – vilket stärker SBB:s likvid med cirka 7,8 miljarder kronor.

Londonpolis inför rätta – kollegor nobbar vapnen

En mängd poliser i London har lämnat ifrån sig sina tillstånd att bära vapen sedan en kollega anklagats för mord efter en dödsskjutning, meddelar en talesperson för polisen.

Solna: Polisen rapporterar om polisinsats / kommendering

1 timme sedan
"Fotbollsmatchen på Friends arena på söndag eftermiddag har genomförts utan allvarliga ordningsstörningar.", skriver polisen på sin hemsida.

Swedavia inför pristak på flygplatsmat

1 timme sedan
Swedavia ska införa pristak på mat på de flygplatser som bolaget driver, däribland Arlanda och Landvetter, skriver Dagens industri.

Trafikverket efter jordskredet: "Chansa inte"

2 timmar sedan
Trafikverket vädjar till pendlare som påverkas av jordskredet i Stenungsund att ha en avvaktande inställning till att ge sig ut i trafiken i början av nästa vecka. Köerna kan byggas på blixtsnabbt, säger presschef Bengt Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.