Johan Pehrson (L) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".
Johan Pehrson (L) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor". - Foto: Anders Wiklund/TT och Henrik Montgomery/TT

Johan Pehrson svarar: Det här vill L göra i 5 brinnande frågor

Hur vill Liberalerna förbättra svensk skola, vad vill partiet göra för att motverka kriminaliteten och hur vill man stoppa klimatförändringar? Det svarade Johan Pehrson på i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".


I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" berättar Johan Pehrson om några av de förslag och åtgärder som Liberalerna vill se inom fem sakpolitiska områden: sjukvård, kriminalitet, skola, invandring och integration samt klimat.

Här kan du läsa varför Johan Pehrson tycker att du ska rösta på just Liberalerna i valet 2022.

Hur vill Liberalerna förändra svensk sjukvård?

Johan Pehrson menar på att den förändring som behövs inom svensk sjukvård både är en resursfråga och en organisationsfråga. Man vill bland annat stärka den första kontakten med vården och se till att man har en fast läkarkontakt, snarare än att man möter så kallade stafettläkare.

– Den här första kontakten är ju viktig, särskilt om man har återkommande problem. Det kan ju bli så när man blir äldre och blir lite skruttig att man behöver komma till vården oftare. Då är det väldigt mycket vunnet att man känner sin läkare och Liberalerna har ju årtionden talat om egna husläkare, säger Pehrson.

– Då krävs det fler läkare. Det finns inget annat sätt och då behöver man förstärka möjligheten för fler att bli läkare, fortsätter L-ledaren och uppger att man vill se ett listningstak på vårdcentraler för att fler läkare ska orka och vilja jobba. 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Att det är en brist på resurser visade sig, enligt Johan Pehrson, inte minst under coronapandemin. 

– Vi behöver ha vårdplatser och det är inte bara för att ge enskilda människor vård. I ett större perspektiv är det en del av vårt totalförsvar att vi kan ta hand om människor om det skulle bli krig i värsta fall, säger Pehrson.

Vad vill Liberalerna göra för att motverka kriminaliteten?

När det kommer till kriminaliteten i Sverige lyfter Johan Pehrson framförallt två åtgärder. 

– Det ena är att vi måste reformera den svenska socialtjänstlagen. Vad gör man med ungar som uppenbart mår dåligt, men som också skadar andra genom att begå brott?, frågar Pehrson och uppger att han vill se en möjlighet för Socialtjänsten att ingripa tidigare och tydligare – och med tvång.

– Den svenska socialtjänstlagen bygger allt väsentligt i dag på att man ska undvika att gripa in tidigt och inte med tvång, men det är ett annat Sverige i dag. 

Johan Pehrson. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

För att få stopp på gängkriminaliteten krävs, enligt Pehrson, att man riktar in sig på pengarna som finns i omlopp.

– Vi måste få slut på skjutandet och mördandet på våra gator som slår rekord, men då krävs det stenhårda insatser mot gängen. Det tänker jag inte lägga ett smörpapper emellan, säger han i "24 frågor" och fortsätter senare:

– Det ska inte gå att vara rik på att inte jobba. Det ska inte gå att vara rik på att inte ha pluggat. Det ska inte gå att vara rik på brott. Då måste man slå mot pengarna. Har du begått brott och är dömd för grova brott och så har du massa cash eller dyra prylar, bilar eller båtar eller vad det nu är, då är det bara att ta det.

Vad vill Liberalerna göra för att förbättra skolan?

Johan Pehrson beskriver utmaningarna inom den svenska skolan som stora, men livsviktiga att lösa.

– Det finns ingenting som är så viktigt för en ung människas liv som att klara skolan. Det skapar förutsättningar att kunna förverkliga drömmar och leva ett liv i mitten och att hela tiden kunna utvecklas som människa under den resa vi har här på jorden, säger han och fortsätter:

– Det är för få ungdomar som klarar skolan i dag och vi ser också konsekvenserna: dels blir det svårt att få jobb, dels ökar risken att man hamnar i massa elände. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Liberalerna vill ge tidigare och tydligare stöd i olika former.

– Vi vill se fler speciallärare, fler särskilda undervisningsgrupper och är det riktigt jobbigt hemma vill vi se sociala team. Det har man jobbat med här i Stockholm på Järvafältet och lyckats höja betygen ganska kraftigt för unga människor och öka deras livschanser. 

– Sedan vill vi att staten ska ta ett huvudansvar för skolan för det är väldigt stor skillnad på att driva skola i Dorotea och Danderyd. Förutsättningarna är väldigt olika och vi vill ha ett statligt huvudmannaskap. 

Dessutom vill Liberalerna se att alla väljer sin skola och att det ska finnas en central antagning. Kraven på friskolor, vilka man värnar om, ska dessutom skärpas.

– Ingen ska kunna driva en friskola med dålig kvalitet och ta ut en vinst. Det ska vara helt omöjligt. Man ska aldrig kunna fuska med elevhälsa eller studievägledning eller speciallärare, så där har vi förslag om att skärpa och sätta en kraftig ram kring hur friskolor ska agera, säger Pehrson.

Hur vill Liberalerna utveckla invandrings- och integrationspolitiken?

Så som läget ser i dag måste vi, enligt Johan Pehrson, skärpa invandringen till Sverige och ställa fler "tuffa krav".

– Vi är väldigt ärliga och säger att vi måste ha en väldigt liten invandring i Sverige. Där är det viktigt att behålla rätten att kunna söka asyl, men när det kommer till att få permanent uppehållstillstånd och till anhöriginvandring, så krävs det att man är självförsörjande för att kunna göra detta framöver, säger han.

– Sedan när det gäller integration så måste man förstärka den. Vi liberaler har pratat om att man ska prata svenska i Sverige i 20 år, men det inte blivit så. Det är på gång och fler partier ansluter sig till den åsikten och det är helt avgörande. Kan man inte svenska, då blir det ingen integration. 

Bland annat vill Liberalerna intensifiera språkinsatserna genom att införa så kallade "språkförskolor" som är obligatoriska för barn med bristfälliga svenskkunskaper.

Foto: Adam Ihse/TT

Pehrson berättar vidare om hur man ser på de som begår brott i Sverige, men som inte är medborgare:

– Vi har ett krav på att om människor inte sköter sig, så måste man utvisas om man inte är svensk medborgare. Vi har ju fullt av idioter som begår sexualbrott och är svenska medborgare och de måste in i fängelse. Människor som inte är medborgare i Sverige, de ska ju inte vara i Sverige. 

Hur vill Liberalerna stoppa klimatförändringarna?

När det kommer till klimatförändringarna lyfter Johan Pehrson "systemnivån" som särskilt viktig, även om han ser positivt på att man som individ till exempel försöker energispara eller minska sitt matsvinn.

– Men i grunden måste vi ha ett energisystem som producerar mer el. För om vi ska få bort det fossila, om alla bilar som går på bensin och diesel ska bort, då ska vi ha likadana bilar med el och då kommer behovet av el att vara ännu större, säger Pehrson i "24 frågor".

För att producera mer el vill man "satsa massivt" på flera fronter: vindkraft, vattenkraft, solenergi och kärnkraft. Dessutom vill man utveckla tekniken för koldioxidlagring och få till en effektiv europeisk koldioxidskatt. 

Här kan du lyssna på Johan Pehrson i podcasten "24 Frågor".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!