Johan Pehrson (L) svarar på fyra Google-frågor om sig själv i "24 Frågor".
Johan Pehrson (L) svarar på fyra Google-frågor om sig själv i "24 Frågor". - Foto: Patrick Semansky/AP/TT och Anders Wiklund/TT

Johan Pehrson svarar på svenskarnas Google-frågor: "Mycket spenat"

Valet 2022 närmar sig och Google-sökningarna relaterade till våra svenska partiledare ökar lavinartat. I Nyheter24:s podcast "24 frågor" fick Liberalernas partiledare Johan Pehrson svara på fyra av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om honom.


Den 11 september är det återigen riksdagsval i Sverige och Google går nu varmt när det gäller frågor om de svenska riksdagspartierna – och dess ledare.

Nyheter24:s podcast "24 frågor" fick Liberalernas partiledare Johan Pehrson svara på fyra av de vanligaste frågorna som svenska folket googlar om honom.

Läs här varför Johan Pehrson tycker att du ska rösta på just Liberalerna i valet 2022. LÄGG IN LÄNK

Hur lång är Johan Pehrson?

– Jag är 197 centimeter lång i strumplästen, säger Johan Pehrson och fortsätter:

– Mina föräldrar var långa och jag åt mycket spenat antagligen.

Har Johan Pehrson en fru?

– Jag lever med en fantastisk kvinna som heter Marie och hon har beskrivits i massmedierna som min "okända fru", min "fru" och någon gång har det stått min exfrus namn fastän det är Marie som varit med på bild, så det varierar, säger Johan Pehrson och skrattar.

– Så jag har ingen fru, men jag har en livspartner. Vi bor inte ihop ännu, men Marie är min kärlek för resten av livet hoppas jag.

Johan Pehrson (L) med sin partner Marie Brodin. Foto: Christine Olsson/TT

Har Johan Pehrson familj?

– Ja, den är stor och omfattande. Jag har fyra fantastiska barn. Två killar och två tjejer. De börjar bli stora nu, så jag har förmånen att kunna följa dem ut i vuxenlivet med mycket glädje och ibland lite vedermödor, berättar Johan Pehrson med ett leende.

Är de politiskt intresserade?

– Ja, de är samhällsengagerade och, om jag får döma själv, rätt så vettiga personer. Det är ingen av dem som är sådär superpolitiskt aktiva, men de säger ju vänligt att de ska stödrösta på Johan Pehrson och det är jag tacksam för. 

Vad tycker Johan Pehrson om Sverigedemokraterna?

– Det är ett parti som kommit till för att man har en annan vision om Sverige, så de är ju ideologiskt väldigt långt ifrån varför Liberalerna bildades. Men det gäller ju andra partier också. En del har ju bildats för att begränsa kvinnors frihet eller rätt till abort till exempel. Andra partier har bildats för att man ska avveckla svensk kärnkraft som enda idé och så har man hittat på lite annat runtomkring, säger Johan Pehrson.

– De bildades ju för att vi ska vara väldigt tillknäppta i Sverige och värna om det historiska, bara bakåt, och de har det nationella perspektivet. Det tycker vi är lite fattigt. 

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Tommy Pedersen/TT

Enligt L-ledaren har Sverigedemokraterna vunnit mark på grund av andra partiers oförmåga att lösa "ganska allvarliga samhällsproblem".

– Man har haft en migrationspolitik som inte har varit tydlig. För att människor kommer till Sverige, det är ju en sak. Men om det leder till att människor som kommer till Sverige inte lär sig svenska, inte kommer i jobb och kanske inte sköter sig, då är det klart att då finns det ju en kraft där för människor som tycker att det är helt obegripligt och där har de fått mycket stöd. 

Du har nämnt tidigare att du dragit en röd linje mot Sverigedemokraterna. Kan du utveckla det?

– Jag har ingen röd linje mot sakpolitiska förslag. De kan jag debattera och jag kan säkert komma överens med dem (Sverigedemokraterna, red. anm.), men det kan jag med alla partier i Sveriges riksdag, säger Pehrson och fortsätter:

– Den röda linjen är att mitt parti sagt att Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet kan inte ingå i en regering som Liberalerna stödjer för vi bedömer dem vara två partier på de politiska ytterkanterna.

Här kan du lyssna på Johan Pehrson i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!