Märta Stenevi (MP) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".
Märta Stenevi (MP) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor". - Foto: Henrik Montgomery/TT och Anders Wiklund/TT

Märta Stenevi svarar: Det här vill MP göra i 5 brinnande frågor

Hur vill Miljöpartiet förbättra svensk sjukvård, vad vill partiet göra för att motverka kriminaliteten och hur vill man få bukt på klimatförändringar? Det svarade Märta Stenevi på i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".


I Nyheter24:s podcast "24 Frågor" berättar Märta Stenevi om några av de förslag och åtgärder som Miljöpartiet vill se inom fem sakpolitiska områden: sjukvård, kriminalitet, skola, invandring och integration samt klimat.

Här kan du läsa varför Märta Stenevi tycker att du ska rösta på just Miljöpartiet i valet 2022.

Hur vill Miljöpartiet förändra svensk sjukvård?

Enligt Märta Stenevi finns det "enorma problem" inom svensk sjukvård i form av överbeläggningar och en tuff arbetsmiljö, samtidigt som behovet av en fungerande vård är stort.

– Om vi ska kunna komma till rätta med de problemen, då måste fler vilja jobba inom svensk sjukvård och där har vi under väldigt lång tid värderat yrkena väldigt lågt. Många av yrkena är kvinnodominerade och har väldigt låga löner i förhållande till utbildningskraven och i förhållande till ansvaret, säger Stenevi.

– Jag tror att vi, tack och lov, är vid en punkt där kvinnor inte längre accepterar det. Så vill vi locka fler tillbaka till sjukvården och därmed få bättre struktur och bättre förutsättningar, då måste vi börja betala. Vi måste helt enkelt, som medborgare, vara beredda att betala för den vård vi är så beroende av.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Miljöpartiet vill därmed se att staten tar ett större ansvar för finansieringen av sjukvården, med fler statliga bidrag. Dessutom vill genomföra en reform inom tandvården.

– Tandvården behöver ingå i högkostnadsskyddet på samma villkor som resten av kroppen. Munnen är en del av kroppen och det orsakar väldigt mycket problem när det blir en klassfråga att kunna underhålla sin tand- och munhälsa, säger Stenevi.

Vad vill Miljöpartiet göra för att motverka kriminaliteten?

Märta Stenevi pekar på hur det dödliga skjutvapenvåldet, framförallt i gängkriminella miljöer, ökat under de senaste åren.

– Ska vi komma till rätta med det behöver vi ha två tankar i huvudet samtidigt. Den ena handlar om att ge polisen och rättsväsendet tillräckliga resurser och tillräckliga verktyg för att både identifiera personerna som skjuter på gatorna, men också då lagföra dem och få dem dömda, säger hon och fortsätter:

– Men sedan är det också så att de som nu dör på gatorna och som skjuter på gatorna, de var för en väldigt kort tid sedan små barn i våra förskoleklasser. Om vi vill få stopp på våldet, inte bara bura in de specifika individer som är aktiva i gängen i dag, utan om vi också vill bryta våldet långsiktigt, då måste vi satsa på att fånga upp de barn som går i förskoleklass nu, innan de dras in i gängen. 

Märta Stenevi (MP). Foto: Duygu Getiren/TT

Stenevi lyfter också mäns ökade våld mot kvinnor och ökningen av våld i nära relationer som "oerhört problematiskt". Miljöpartiet föreslår att det, i varje svensk kommun, ska finnas en kontakt som är tillgänglig dygnet runt, året runt, som våldsutsatta kvinnor kan vända sig till.

Denna kontakt ska sedan "samla samhällets resurser kring kvinnan" i form av polis, socialtjänst, vård och kvinnojour.

– Syftet med detta är att skapa ett säkerhetsnät och att det görs en riskbedömning direkt för vi vet att just den tidpunkten, när man har bestämt sig för att lämna, det är den absolut farligaste, säger Stenevi och fortsätter:

– Vi har en situation i dag där väldigt många kvinnor, som är brottsoffer och som varit utsatta för våld, lever frihetsberövade. I praktiken är det de som är fängslade. I praktiken är det de som bär straffet för det som män har gjort mot dem, medan männen lever fria efter ett avtjänat straff eller efter att inte ha blivit straffade alls. Detta trots att hela samhället är överens om att det finns en hotbild.

Vad vill Miljöpartiet göra för att förbättra skolan?

För att varje barn ska få bästa möjliga förutsättningar i skolan krävs det stärkta insatser redan i förskolan, menar Stenevi. 

–  Vi behöver se till att det finns tillräckligt med personal och att den personalen är tillräckligt utbildad, så att den här uppförsbacken inte är lika stor när barnet börjar i förskoleklass.

– Då behöver det också erbjudas plats på förskola till alla barn och vi vill se ett system där man blir automatiskt inskriven på förskolan från tre års ålder, även om man sedan som förälder har möjlighet att tacka nej till den platsen. Vi ska inte tvinga in barnen i förskola, men däremot ska vi sänka trösklarna för det väldigt mycket. 

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Likt sjukvården anser Miljöpartiet att staten, ur ett finansiellt perspektiv, måste ta ett större ansvar för skolan. Detta för att kunna höja lärarlönerna och rekrytera fler lärare. Samtidigt betonar man också vikten av att satsa på övrig personal inom skolan samt andra delar av skolan såsom fritidsverksamhet, läxhjälp och inte minst elevhälsa.

– Elevhälsan är en jätteviktig instans i skolan för att fånga upp och kunna hjälpa barn genom svåra perioder. Det gäller både barn som drabbas av psykisk ohälsa av olika skäl, men också barn där det kanske är ett symtom på att man far illa hemma eller att situationen hemma är väldigt jobbig eller att föräldrarna kanske inte har det bra. Det ska då finnas ett nära och enkelt sätt att få hjälp i skolan, säger Stenevi.

Hur vill Miljöpartiet utveckla invandrings- och integrationspolitiken?

Märta Stenevi och Miljöpartiet vill se ett större fokus på att de som kommer till Sverige ska ha möjlighet att etablera sig i samhället, på arbets- och bostadsmarknaden, så fort som möjligt.

– Då behöver vi dels se till att bosättningslagen fungerar fullt ut, att man får en placering i en kommun där det finns möjlighet att få bostad och att hitta ett arbete, men också att man får ett permanent uppehållstillstånd där. 

– Vi vet från all forskning att de tillfälliga uppehållstillstånden är värdelösa för integrationen, därför att man får inte ro att etablera sig när man inte vet hur länge man ska vara kvar i landet och vi måste börja se människor som resurser som vi ska satsa på.

Foto: Marko Säävälä/TT

Stenevi beskriver det svenska språket som "en nyckel" för integrationen.

– I Sverige är språket väldigt viktigt och vi svenskar lägger väldigt mycket vikt vid ett fungerande språk. Däremot så behöver vi bort ifrån idén att man först ska kunna perfekt svenska och sedan kunna börja jobba, för där fastnar alldeles för många.

– Ju fortare man kan komma ut och få ett sammanhang, desto bättre kommer man också att lära sig svenska och desto större möjlighet har man då att etablera sig. 

Samtidigt vill man också förlänga den så kallade etableringstiden, alltså tidsperioden då staten bär ett försörjningsansvar för de nyanlända, med det dubbla. 

– Det är för att man inte ska dribblas mellan system. På samma sätt som det skapar en väldig osäkerhet när man inte vet hur länge man ska få vara i landet, så skapar en för kort etableringstid också en situation där folk kastas fram och tillbaka, säger Stenevi

Hur vill Miljöpartiet stoppa klimatförändringarna?

Framförallt vill Miljöpartiet fasa ut alla fossila subventioner.

– Där har vi ju tyvärr sett under den här våren att de andra partierna i stället har gått fram med att man vill öka de fossila subventionerna. Det vill säga att vi med skattemedel ska in och kompensera bensinanvändningen, säger Märta Stenevi och betonar vikten av att sänka kostnaderna för det som inte orsakar utsläpp.

– Vi vill se en maxtaxa för tåg och buss så att man ska kunna resa billigt i hela landet. Det är helt orimligt att det i dag kostar kanske fyra eller fem gånger så mycket att ta tåget till Stockholm med familjen jämfört med att sätta sig och ta bensinbilen. Det måste vi vända på, så att det blir enkelt och billigt att göra det som har minst belastning på miljön.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vidare vill Miljöpartiet bygga ut den förnybara energiproduktionen i Sverige och inte minst då den havsbaserade vindkraften.

– Regeringen behöver komma till skott och se till att snabbt kunna ge tillstånd till de havsbaserade vindkraftsparker som det ligger ansökningar på. Då kan vi öka produktionen väldigt mycket i Sverige, och mycket mer än hela den kärnkraft vi har i dag och har haft hittills. 

– För det ligger ansökningar på havsbaserad vindkraft som motsvarar ungefär fyra gånger så mycket som vår totala produktion i dag. Det vill säga, potentialen är jättestor, säger Stenevi. 

Här kan du lyssna på Märta Stenevi i podcasten "24 Frågor".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.