Nooshi Dadgostar (V) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".
Nooshi Dadgostar (V) medverkar i Nyheter24:s podcast "24 Frågor". - Foto: Jessica Gow/TT och Paul Wennerholm/TT

Nooshi Dadgostar svarar: Det här vill V göra i 5 brinnande frågor

Hur vill Vänsterpartiet förändra svensk sjukvård, vad vill partiet göra i utbildningsfrågan och hur vill man få bukt på klimatförändringarna? Det svarade Nooshi Dadgostar på i Nyheter24:s podcast "24 Frågor".


Nyheter24:s podcast "24 Frågor" berättar Nooshi Dadgostar om några av de förslag och åtgärder som Vänsterpartiet vill se inom fem sakpolitiska områden: sjukvård, kriminalitet, skola, invandring och integration samt klimat.

Här kan du läsa varför Nooshi Dadgostar tycker att du ska rösta på just Vänsterpartiet i valet 2022.

Hur vill Vänsterpartiet förändra svensk sjukvård?

Nooshi Dadgostar berättar att sjukvårdsfrågan ligger henne nära, inte minst eftersom hennes mamma jobbat inom vården i hela sitt liv.

– Det min mamma talar om för mig nu är att det inte varit såhär dåligt sedan hon började jobba, säger V-ledaren och fortsätter:

– Det finns inga vårdplatser för svårt sjuka patienter. De ligger på akuten i flera dagar för att vänta på en vårdplats. Det är sköra äldre oftast. Det blir mer och mer arbetsuppgifter, men inte mer personal, så man blir mer och mer överbelastad och personalen får springa oerhört mycket. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Dadgostar är sjukvården en hjärtefråga för Vänsterpartiet.

– Vi kommer att satsa på personalen och se till att de får bättre arbetsvillkor och höjda löner. Det är typiskt att det som så många kvinnor jobbar inom har så låga löner.

– Vi kommer ordna upp organisationen kring vården. Vi har lagt ut det på för många företag. I dag är det över 15 000 vård- och omsorgsföretag. Man vet inte var man ska söka, man blir runtbollad och man måste nästan vara väldigt frisk för att kunna vara sjuk. Vi kan inte ha den här sönderprivatiseringen, för då kan vi inte heller strukturera upp vården på ett effektivt och bra sätt, så att man snabbt får vård och kommer till rätt ställe.

Vad vill Vänsterpartiet göra för att motverka kriminaliteten?

När det kommer till brottsligheten i Sverige säger Nooshi Dadgostar:

– Vi har ju en gängkriminalitet i Sverige som har vuxit sig allt större och det som de krigar om är ju pengar. De vill kunna sälja narkotika till flest och de har den här marknaden framför sig, så vi har ju varit väldigt angelägna om att bekämpa narkotikan.

Man måste, enligt Dadgostar, se till att tullen stoppar införseln av narkotika, men det finns också stora insatser att göra när det kommer till de som köper narkotikan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– De som köper narkotika finansierar också kriminaliteten. Dels har vi personer som tyvärr är narkotikaberoende och de måste få vård snabbt. Det måste vi satsa på, att få ut människor ur narkotikaberoende, säger V-ledaren och fortsätter:

– Sedan finns det de som kanske festar och knarkar och gör det på stora fester och det finns på alldeles för många ställen. Där vill vi ge resurser till socialtjänsten och polisen för att komma åt de här inköpen. Det är väldigt stora pengar. Det är därför det hela tiden kommer in nya i den här gängkriminaliteten, för det handlar om mycket pengar och vi måste få bort det. 

Vänsterpartiet vill också "satsa på ett mer jämlikt samhälle" och stärka till exempel skola och socialtjänst.

– Vi vet att stora klyftor skapar oro, hets, hats, aggressivitet och känslor hos människor som inte är bra, säger Dadgostar.

Vad vill Vänsterpartiet göra för att förbättra skolan?

Nooshi Dadgostar menar på att vi, när det gäller den svenska skolan, kommit till "ett vägskäl".

– Sverige sticker ju ut i världen genom det vi kallar marknadsskola, som många säkert hört talas om. Alltså, det är stora kommersiella företag, ofta belägna i utlandet, som äger skolor och som nu bestämmer över oss i Sverige. Bestämmer över barnen och vilken skola de ska få. Det har skapat väldigt stor segregation och det har inneburit att vi har färre lärare, vi har mycket större klasser än vad vi borde ha.

– Vi måste komma bort från marknadsskolan. Den skapar enorma problem. 97 procent av alla lärare vill inte ha marknadsskolan och många av dem flyr nu yrket. Vi kan inte fortsätta såhär. Vi måste inse att vi har gjort fel.

Vänsterpartiet vill satsa mer på lärarnas arbetsvillkor, på elevhälsa och specialpedagoger. De vill också helt och hållet avskaffa möjligheten att bedriva skola i aktiebolagsform. 

– För oss kommer det vara väldigt viktigt framöver att få bort de här kommersiella intressena. Vi måste ha en skola som är mer blandad med elever som kommer från olika ställen och ordning och reda i klassrummet så att elever lär sig något. Vi tappar så mycket internationellt i kunskapsmätningar, säger Dadgostar.

Hur vill Vänsterpartiet utveckla invandrings- och integrationspolitiken?

Nooshi Dadgostar minns tillbaka på sin egen uppväxt och hur det var att växa upp med föräldrar som kom till Sverige som flyktingar.

– Jag växte ju upp i ett annat Sverige, som var väldigt starkt. En väldigt stark välfärd. En väldigt stark arbetsmarknad. Nästan ingen arbetslöshet. Väldigt stora statliga satsningar på samhället och det var ett väldigt bra sätt att växa upp på. 

– Så det är på något sätt min grundkänsla: att ett samhälle som satsar på sina medborgare överhuvudtaget, oavsett var de kommer ifrån, kommer att lyckas. Ett samhälle som inte gör det, där kommer väldigt många olika personer inte att klara sig. Så jag tror att man ska tänka så att det som gynnar vanligt folk kommer gynna även en person som till exempel har flyktingbakgrund.

Dadgostar lyfter språket som "väldigt viktigt för att känna att man hänger med" och för att kunna arbeta. Men där har Sverige, enligt V-ledaren, brustit vad gäller SFI-utbildningen i landen.

– Där har utförsäljningen av SFI och privatiseringen av den lett till att många aktörer som har SFI inte fungerar, säger hon.

– Jag vill inte säga någon specifik utförare eller säga att det inte finns några bra utförare, men vi märker att det inte funkar. Låt oss kommunalisera den. Ha bra kontroll på den och ha väldigt bra undervisning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Även hur arbetsförmedlingen fungerar i dag lyfts fram som ett problem av Dadgostar. Hon beskriver den som "kaosig".

– Om man ställer krav på människor, vilket jag tycker att man ska göra, så måste kraven gå hand i hand med väldigt starka förutsättningar att kunna ta sig in i jobb till exempel. Jag skulle vilja att vi har en arbetsförmedling som funkar. Som är tydlig, trygg, statlig och som snabbt ringer upp den här personen och säger "nu ska du komma till arbetsförmedlingen och vi ska kartlägga dina kunskaper och rakt in i jobb". 

– De absolut flesta, om man inte är väldigt ung som i och för sig många är, har ju antingen arbetslivserfarenhet som man kan bygga på eller en utbildning.

Vidare vill Vänsterpartiet se fler billiga hyresrätter i olika stadsdelar.

– Då skapar man mindre segregerade områden, säger Dadgostar.

Hur vill Vänsterpartiet stoppa klimatförändringarna?

Enligt Nooshi Dadgostar är klimatförändringarna "den största utmaningen vi har framför oss" och hon menar på att den gröna omställningen går för långsamt.

– Det som saknas är själva omställningen. Människor måste gå till någonting annat. Det är fortfarande så att vi kommer att ha behov av att åka till jobbet, men vi ska inte använda bensinbil längre. Vi kommer fortsatt ha behov av att använda stål för att tillverka saker och ting som vi är i stort behov av, men vi måste göra det utan den smutsiga energin.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att hitta de här attraktiva alternativen som vi ska gå över till. Det är det viktiga. Det är därför vi vill satsa väldigt mycket på att pressa kollektivtrafikspriset, bygga ut kollektivtrafiken, bygga mer räls, fasa ut all kol ur vår industriproduktion och att bygga laddstolpar, särskilt i norra Sverige, för att man ska kunna gå över till en elbil. Det kräver resurser och en kraftsamling. Det skiljer partierna åt skulle jag säga. 

Här kan du lyssna på Nooshi Dadgostar i podcasten "24 Frågor".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!