Måndag 27 Sep
Stockholm

Svart på vitt: Sverigedemokraterna ökar

Jimmie Åkesson kan räkna in en ny framgång i opinionen.
1 av 6
Jimmie Åkesson kan räkna in en ny framgång i opinionen. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Stefan Löfvens socialdemokrater är undersökningens förlorare.
2 av 6
Stefan Löfvens socialdemokrater är undersökningens förlorare. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Kent Ekeroth lämnade sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson.
3 av 6
Kent Ekeroth lämnade sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Foto:
Erik Almqvist lämnade sina förtroendeuppdrag.
4 av 6
Erik Almqvist lämnade sina förtroendeuppdrag. Foto: SCANPIX
Detta efter filmen som Expressen publicerade.
5 av 6
Detta efter filmen som Expressen publicerade. Foto:
Lars Isovaara lämnade riksdagen och SD efter att ha sagt rasistiska saker till en riksdagsvakt och ljugit för partitoppen.
6 av 6
Lars Isovaara lämnade riksdagen och SD efter att ha sagt rasistiska saker till en riksdagsvakt och ljugit för partitoppen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det har talats om en trend under en längre tid. Nu visar SCB:s stora partisympatiundersökning att Sverigedemokraterna ökat i över ett halvår. Partiet når sin högsta notering hittills.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hela undersökningen

Kristdemokraterna
3,8 procent (+0,1)

Moderaterna
28,1 procent (-0,5)

Folkpartiet
5,5 procent (0,0)

Centerpartiet
4,4 procent (-0,3)

Miljöpartiet
8,6 procent (+0,5)

Socialdemokraterna
34,8 procent (-2,5)

Vänsterpartiet
5,8 procent (+0,2)

Sverigedemokraterna
7,9 procent (+2,5)

Både Socialdemokraternas minskade stöd och Sverigedemokraternas ökade dito är statistiskt säkerställt. Siffran inom parentes visar förändring sedan undersökningen i maj.

STOCKHOLM. Sverigedemokraterna skulle få 7,9 procent av rösterna om det var val i dag. Det visar Statistiska centralbyråns stora opinionsundersökning som kommer två gånger per år. De ökar mest av alla partier och når sin högsta notering någonsin i undersökningen.

SD:s ökning med 2,5 procentenheter sedan den förra mätningen i maj kommer efter en rad framgångar i opinionen. Toppnotering efter toppnotering har partiledaren Jimmie Åkesson kunnat räkna in - trots den senaste tidens skandaler med järnrörsgäng och avgångar

– Det visar att vi har lyckats väl med att kommunicera vår politik samt med att bredda partiet mot nya väljargrupper. Detta stärker också bilden av att Jimmie Åkesson och den övriga partiledningen hanterat den senaste tidens händelser på ett bra sätt, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

76 procent av intervjuerna gjordes dock före skandalerna.

Det är framför allt socialdemokrater, moderater och osäkra väljare som gått över till att sympatisera med partiet den senaste tiden. Sedan valet 2010 har SD dock "snott" mestadels moderata väljare. Bland kvinnor är Sverigedemokraterna fortfarande ett litet parti. Bara 3,1 procent skrapar partiet ihop hos kvinnliga väljare. Där är det i stället Socialdemokraterna och Miljöpartiet som har störst stöd.

Förlorarna: S

I övrigt visar inte undersökningen på några större förändringar - förutom när det gäller Socialdemokraterna. S backar med 2,5 procentenheter. Trots det är ledningen fortfarande stor för de tre rödgröna oppositionspartierna gentemot Alliansen. Regeringspartierna skrapar ihop 41,8 procent medan S, V och MP får 49,1 procent. Att de är så nära 50 procent kan leda till att fler alliansväljare röstar på S, menar vissa:

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld menar att nedgången är väntad. 

 – Det kommer inte som någon överraskning. SCB:s förra mätning kom väldigt lägligt för socialdemokratin. Stefan Löfven var nyhetens behag fortfarande, nu är det mer hårt politiskt arbete som väntar, säger han till Nyheter24.


En stor framgång i undersökningen för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är siffrorna för Stockholms stad. Där skulle de tillsammans få en majoritet i stadshuset om det vore val i dag - 50,1 procent.

SCB:s partisympatiundersökning är den största i Sverige. Denna gång är det
5 479 personer som svarat på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?".

Kommentera
Kopiera länk
Dela