Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna får rekordstöd – efter utspel från FP och KD

- 11/02/2015, 13:54
Mattias Karlsson.
1 av 7

Mattias Karlsson.

MAJA SUSLIN

Jan Björklund.
2 av 7

Jan Björklund.

TT NYHETSBYRÅN

Åsa Romson.
3 av 7

Åsa Romson.

ANDERS WIKLUND / TT

Anna Kinberg Batra.
4 av 7

Anna Kinberg Batra.

BERTIL ERICSON / TT

Annie Lööf.
5 av 7

Annie Lööf.

TT NYHETSBYRÅN

Göran Hägglund.
6 av 7

Göran Hägglund.

TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt.
7 av 7

Jonas Sjöstedt.

Claudio Bresciani

"Det finns viss forskning som visar att det är allmänt gynnsamt för ett parti när deras profilfråga lyfts upp".

I en ny undersökning från Yougov, beställd av Metro, får Sverigedemokraterna stöd av 19 procent. Det är en ökning med 2,1 procentenheter från mätningen i december och ett rekord i opinionen när det gäller siffror från Yougov.

Partier vinner när profilfrågan lyfts

Detta i en tid då både Folkpartiet och Kristdemokraterna gjort utspel om invandring.

– Det är alltid svårt att säga vad förluster och vinster hos väljare egentligen beror på. Men det finns viss forskning som visar att det är allmänt gynnsamt för ett parti när deras profilfråga lyfts upp, vilket varit fallet för Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Metro.

"Riskabel strategi"

Samtidigt har det hela inte fått någon större positiv effekt för vare sig Folkpartiet eller Kristdemokraterna, även om Jan Björklunds parti ökar något.

– KD och FP har inte rört sig alls. Den lilla forskning som finns visar att det inte är så lätt att ta andras partifrågor. Det är en riskabel strategi om man ser till forskningen, säger Hinnfors till Metro.

Faktum är att Kristdemokraterna skulle hamna under riksdagsspärren om det vore val i dag. Partiet har tappat två procentenheter från mätningen i december och har enligt mätningen nu stöd av 3,5 procent av svenskarna.