Torsdag 13 Maj
Stockholm

Så få skulle rösta på regeringen i dag

Det pekar neråt för regeringen.
1 av 6
Det pekar neråt för regeringen. Foto: Jessica Gow / JESSICA GOW / TT
Michael Arthursson.
2 av 6
Michael Arthursson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Stefan Löfven.
3 av 6
Stefan Löfven. Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery / TT
Åsa Romson och Gustav Fridolin.
4 av 6
Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Pontus Lundahl
Jimmie Åkesson.
5 av 6
Jimmie Åkesson. Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery / TT
Carin Jämtin och statsministern.
6 av 6
Carin Jämtin och statsministern. Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery

Dåliga siffror för Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inte ens en tredjedel av svenskarna skulle lägga sin röst på något av de båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, om det vore val i dag. I alla fall enligt en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker.

Bild: TT

Den visar nämligen att Socialdemokraterna fortsätter att tappa och att bara 26,9 procent skulle lägga sin röst på partiet nu. Och då även Miljöpartiet backar och i nuläget bara har stöd av 5,6 procent av svenskarna innebär det att endast 32,5 procent stödjer något av regeringspartierna.

– De har nog att göra med att det kostar att regera. Sedan regerar de fortfarande på någon annans budget än sin egen. Samtidigt ser vi att Vänsterpartiet går framåt, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige Tycker, till Aftonbladet.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin skyller även hon på den borgerliga budgeten, men hoppas på att helgens S-kongress kan innebära en nystart.

– En grundläggande utmaning för oss är att Sverige fortfarande styrs på en borgerlig budget. I höst kommer vår politik för fler jobb och en bättre skola börja genomföras och då kommer väljarna se skillnad. Jag hoppas förstås att bra beslut på kongressen också kommer att bidra till att öka förtroendet, säger hon till Aftonbladet.

Bild: TT

Samtidigt finns det självklart andra som jublar över den nya mätningen. Sverigedemokraterna är näst största parti bland männen, delat med Moderaterna. 22,5 procent av männen skulle rösta på något av de två partierna. Sammanlagt skulle 17,2 procent av väljarna rösta på Sverigedemokraterna i dag. Motsvarande siffra för Moderaterna är 23,3 procent, en lite tillbakagång.

Bild: TT

Ett parti som däremot går starkt framåt är Centerpartiet som nu ligger på 8,5 procent i den nya mätningen, en stor framgång. Och när Aftonbladet pratar med partisekreteraren Michael Arthursson är han enligt tidningen "lyrisk".

– Vi får mycket positiv respons för vår politik. Sedan har vi märkt att det råder en ny boom för Annie Lööf när det gäller förtroende. Det är många som är imponerade av hennes ledarskap, säger han till Aftonbladet.

Bild: TT

Skulle du rösta som i riksdagsvalet?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela