Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Starka ord om Orlando-massakern när partiledarna drabbade samman: "Vi är i krig!"

- 15/06/2016, 09:51
Det blev känslosamt i dagens partiledardebatt.
1 av 4

Det blev känslosamt i dagens partiledardebatt.

TT

Stefan Löfven.
2 av 4

Stefan Löfven.

TT NYHETSBYRÅN

Anna Kinberg Batra.
3 av 4

Anna Kinberg Batra.

TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson.
4 av 4

Jimmie Åkesson.

TT NYHETSBYRÅN

Det blev känslosam stämning när det var partiledardebatt i riksdagen. Och det var massakern i Orlando som stod i fokus.

I dag rök partiledarna samman i debatt i riksdagen. Och inte helt oväntat så stod masskjutningen i Orlando, där 49 personer dödades, i centrum.

– Den våldsbejakande extremismen drivs av ett hat mot HBTQ-personer, kvinnor och människors frihet. Det är regeringens och hela samhällets ansvar att bekämpa terrorismen med fasthet. Vi bär också en plikt att inte göda hatet med hets eller hot, utan alltid försvara våra demokratiska värderingar, sa statsminister Stefan Löfven i sitt inledningstal.

Stefan Löfven ska gå i Pride-tåget i sommar.

Stefan Löfven menade också att han kommer att delta i Stockholm Pride i sommar, och uppmanade andra att gå med honom, något som applåderades av flera i riksdagen, även politiska motståndare.

Även Moderaternas Anna Kinberg Batra inledde med att tala om attacken i Orlando.

– Massakern i Orlando var ett hat- och terrorbrott mot HBTQ-rörelsen och mot hela vårt öppna samhälle. Attacken visar hur våra värderingar aldrig kan tas för givna, sa Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra, Moderaterna.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson la sitt fokus på extrem islamism, och valde väldigt starka ord i debatten.

– Världen skakas av ytterligare islamistiska terrordåd. Dessa dåd är attacker mot öppenheten och vårt sätt att leva, mot demokratin. Vi befinner oss i krig. Det är ett krig som vi ska utkämpa militärt och humanitärt.

Jimmie Åkesson menar att världen är i krig.

Jimmie Åkesson menade också att förtryckta minoriteter ska få hjälp i sina närområden med säkra zoner, fredsbevarande insatser och humanitärt bistånd.