Hanif Bali och flera rubriker från hans skandaler. Montage.
Moderaternas Hanif Bali är van vid blåsväder. - Foto: Emma-Sofia Olsson/TT/Nyheter24

6 gånger Hanif Bali hamnat i rejält blåsväder

Hanif Bali har under åren gjort sig känd som en kontroversiell politiker efter att bland annat kallat profeten Mohammed för "analfabetisk pedofil" och erkänt att han kan ha deltagit i en rysk påverkanskampanj. Här är Balis mest kända skandaler.


Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali har aldrig varit rädd för att uttrycka sig kontroversiellt. Genom åren har Bali fått hård kritik och till och med blivit av med tunga uppdrag efter skarpa uttalanden. 

Men frispråkigheten har också gjort honom känd och väldigt populär i vissa kretsar. Här är några av hans mest kända skandaler. 

1. Kallade barn i IS-familjer för "jihadiavkommor"

I en diskussion om IS-återvändare använde Bali ord som "IS-honor" och "jihadiavkomma". Det fick artisten Eva Dahlgren att skriva att hon "kräks nu". Även partikollegan Lars Beckman kallade uttalandet "olämpligt". 

2. Poserade med vapen på skola

Sommaren 2018 blåste det friskt kring Bali efter att han poserat med skjutvapen på en skola och delat en bild där det stod att han var i krig med tidningen Dagens Nyheter. Det fick till och med statsministern att lyfta på ögonbrynen

– Det är uppenbarligen så att de har en riksdagsledamot som trätt över alla gränser, som poserar med skjutvapen och är hotfull mot en tidning – då är det över alla gränser och de måste hantera detta, sa Stefan Löfven till Nyheter24 i augusti

3. Ljög om mejlkonversation

Den kanske största skandalen Bali varit inblandad i skedde under våren 2018, då Bali öppet kritiserade skribenten Patrik Oksanen genom att sprida Oksanens mejlkonversationer med Utrikesdepartementet angående en intervju. 

Till en början sa Bali att han "sett mejlen i flödet" och sparat ner dem. Men sen erkände han att det inte var sant, och att han istället fått mejlen från Chang Frick, chefredaktör för högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. 

Det hela framkom i en granskning av DN som handlade om hur ryska myndigheter vill påverka svenska makthavare och undergräva förtroendet för journalister som skriver om Ryssland.

Hanif Bali skrev en ursäkt där han medgav att han "riskerat ha gynnat denna agenda", alltså råkat hjälpa till i en rysk kampanj

Det hela ledde till att Bali tvingades lämna Moderaternas partistyrelse.

4. "Låt dem strejka ihjäl sig"

I augusti 2017 bestämde sig organisationen Ung i Sverige för att sittstrejka vid Medborgarplatsen i Stockholm för att uppmärksamma ensamkommande flyktingars kamp för att få stanna i Sverige. 

När en twitter-användare frågade Bali vad för åtgärd man skulle ta till för att hantera strejken svarade Bali "Ingen. Låt dem strejka ihjäl sig fram tills verkställighetsdatum"

Uttalandet blev mycket kritiserat, Bali själv menade att det bara var ett uttryck, som när man säger att man "svälter ihjäl" när man är hungrig. 

5. Kallade profeten Mohammed för "analfabetisk pedofil"

2016 blev Hanif Bali uppmärksammad efter att han twittrat om islam och profeten Mohammed. I en tweet kallade Bali profeten för "en analfabetisk pedofil ökenkrigsherre".

Uttalandet fick kritik – och en professor i religionsvetenskap menade att retoriken är vanlig i antimuslimska kretsar

– Jag skiter i om det är stötande, sa Bali till Nyheter24 då. 

6. Sågade Carl Bildt

Men det som fick partiledningen och Ulf Kristersson att yta ifrån rejält var en händelse i augusti 2019, då Hanif Bali gick till attack mot före detta partiledaren Carl Bildt. 

"Sverige fullföljer Bildt-doktrinen. I täten för att normalisera relationen med regimen. Passande att doktrinen är döpt efter en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin", skrev Bali i en tråd på Twitter.

Det fick Kristersson att gå i taket, och kalla in hela riksdagsgruppen till krismöte. 

Tror du att du kan se om ett citat är från Flashback eller från Balis Twitter? Gör det här testet!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Hanif Bali?
Tack för din röst!