Fredag 16 Apr
Stockholm

Alliansens så kallade ”tydlighet” är ett enda stort skämt

Karl Anders Lindahl menar att Alliansledarna är som ett gäng katter som försöker ta sig över ett halt golv.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Hur ska egentligen Alliansen förhålla sig till Sverigedemokraterna? Ja, det är kanske politikens största snackis just nu, och för Alliansen är det ett jättestort problem. Inte minst eftersom man inte verkar vara överens. 

I fredags sa KD:s Ebba Busch Thor att hon inte ville regera med SD men var beredd att "tillträda" med hjälp av Sverigedemokraterna. Supertydligt, eller?

Centerpartiets Annie Lööf. som i praktiken är Alliansens ledare just nu, gjorde ett tappert försök att vara tydlig i en debattartikel i Dagens Industri förra veckan. Det gick inte heller så bra. 

Och Moderaterna är i ett Kalle Anka på julafton-läge där man undrar "vem är det som kör egentligen?" medan husvagnen studsar ner för bergsväggen. 

Att se på när Alliansens partiledare försöker vara tydliga i regeringsfrågan är som att kolla på när fyra katter med strumpor försöker ta sig över ett halt golv. 

Men ”tydligheten” verkar gå ut på att man vill styra landet utan att ge Sverigedemokraterna inflytande. Matematiskt och rent logiskt börjar det bli en allt mer omöjlig ekvation. I en intervju med Aftonbladet sa Åkesson i helgen att han är "trött på att inte ha något inflytande". Man kan ju faktiskt förstå honom. 

Problemet är ganska enkelt. Alliansen kan inte få majoritet i riksdagen utan att ha med sig SD. Alliansen vill inte ha den typen av samarbete med SD, utan hoppas istället att Sverigedemokraterna bara ska rösta med Alliansen utan att kräva något tillbaka. Dock blir det svårt om nu SD skulle bli näst största parti.

Att öppet säga att man kan tänka sig regera med stöd av Sverigedemokraterna är inte heller aktuellt. Mittenpartierna C och L står för långt från SD ideologiskt, och riskerar stort förtroende- och väljartapp om man öppnar dörren till Jimmie Åkesson

Rent konkret är det så att Alliansen inte längre är det stora politiska block som styrde landet under åtta år – det är en splittrad samling partier varav åtminstone ett inte lär kunna stanna kvar i riksdagen. 

Svensk borgerlighet har alltid varit delad. Styrkan med Alliansen var att man en gång i tiden lyckades göra om borgerligheten till ett supertydligt alternativ med ett tydligt mål. Alla i Sverige visste vad Alliansen ville och hur de ville komma dit. Det enda väljaren behövde göra var att bestämma sig om man gillade politiken eller inte. 

Nu är det mer eller mindre omöjligt för en Allians-väljare att veta vad man får efter valet – och det är ett jätteproblem. Och om Alliansen tycker det är jobbigt nu, vänta bara till valrörelsen när frågan kommer upp på allvar. Då blir det svettigt på riktigt. Då måste Alliansen vara tydliga på riktigt med vad man vill göra efter valet. 

HÄR kan du läsa om frågan som kan sänka Sverigedemokraterna i nästa val

Tycker du att Alliansen borde samarbeta med SD?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela