Onsdag 26 Jan
Stockholm

Rödvin minskar risk för lungcancer

Rökare som dricker rödvin löper mindre risk att drabbas av lungcancer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rökare som dricker ett eller två glas rödvin om dagen löper 60 procent mindre risk att drabbas av lungcancer än rökare som inte dricker rödvin dagligen.

Det skriver Svenska Dagbladet och citerar en stor amerikansk undersökning på 84 000 medelålders män. Förklaringen är enligt forskarna de antioxidanter som i hög koncentration finns i rödvin.

Vitt vin, öl eller starksprit visade inte någon sådan skyddande effekt enligt undersökningen som publiceras i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Men, betonar forskarna, det bästa sättet att undvika lungcancer är att inte röka - också rökare som dricker rödvin löper högre risk än de som inte röker alls.

Forskarna anför i synnerhet substansen resveratrol, ett ämne som används i asiatiska läkemedel.

Halten av resveratrol är hög i rödvin eftersom den kommer från skalen på druvorna. Den har tidigare visat signifikanta hälsoeffekter i laboratorieförsök, säger filosofie doktor Chun Chao, forskare på försäkringsjätten Kaiser Permanente.

Substansen finns också, skriver SvD, i blåbär, jordnötter, tranbär, lingon och rabarber, och den har i försök med möss haft stor effekt på olika åldrandesjukdomar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela