Drick kaffe – lev längre

Dricker du kaffe? Då lever du längre än de som inte dricker kaffe.


Annals of Internal Medicine har nu presenterat resultaten från en studie om kaffedrickande. I studien ingick drygt 120 000 män och kvinnor. Under 18 år fick de svara på frågor om sin kaffekonsumtion, hälsotillstånd och livsstid. Det visade sig att de som drack kaffe löpte lägre risk att avlida än de som avstod. De som konsumerade mycket av drycken löpte också mindre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Faktorer som ålder och rökning avräknades, men resultaten står sig även efter det.

De som klarade sig bäst var de kvinnliga koffeinknarkarna. De löpte sammanlagt 18 procent lägre risk att avlida i andra orsaker än cancer och hjärt-kärlsjukdomar än kvinnor som avstod från kaffe. I nuläget vet man inte varför kaffe har denna helande effekt. Forskarna menar att det viktiga resultatet är att man inte funnit bevis för att kaffe skulle leda till ökad risk att dö, skriver GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

3 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.