Kycklingar har koll på matten

Ny undersökning visar att kycklingar behärskar både plus och minus.


Vi äter både dem och deras obefruktade barn. De har varit fyllda med glas och de symboliserar både påsk och överbeskyddande mödrar.

Fågeln vi söker är såklart den högaktuella hönan, och mer specifikt den högaktuella hönans små avkommor.

Nu visar en ny studie att dessa gula små pipmaskiner behärskar både addition och subtraktion, alltså klart mer än många Homo Sapiens.

I undersökningen, som leddes av Karen Wynn från Yale University, utnyttjade man hönsungarnas drift att alltid hålla sig till den största gruppen av kycklingar. Genom att separera en tre till fyra dagar gammal fågel från dess grupp och stänga in den i en separat bur kunde forskarna utföra en rad olika experiment där olika pappersbollar fick agera grupper av kycklingar.

I ett försök lade forskarna två grupper av pappersbollar i den ensamma kycklingens bur - en innehållandes två bollar, och en innehållandes tre bollar. Trots att de två grupperna rent areamässigt var lika stora valde kycklingen nästan uteslutande gruppen med tre bollar.

Ett annat experiment gick ut på att en ensam kyckling fick se hur forskarna gömde bollar bakom två skärmar. Sedan flyttade forskarna över föremål från ena sidan till den andra, och för att kunna förstå vilken skärm som gömde den största gruppen var kycklingen tvungen att både subtrahera och addera. Till exempel lade forskarna två bollar bakom den första skärmen, och fyra bakom den andra. De flyttade sedan över två bollar från den andra skärmen till den första, och släppte sedan kycklingen att springa till den skärm den trodde hade den största gruppen bakom sig.

I 75 procent av fallen tog kycklingarna rätt skärm, vilket innebär att de behärskar både addition och subraktion.

– Kycklingundersökningen är viktig för den visar att djur kan använda sin sifferförmåga och grundläggande matte utan nästan någon erfarenhet i livet, säger Jessica Cantlon från Duke University i Durham, som har studerat djurs numeriska förmågor, till Science News.

Tidigare undersökningar inom djurs matematiska förmågor har mestadels riktat sig till vuxnare exemplar, och det här är det första vetenskapliga experimentet som görs på djurens ungar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en domstol i New York.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.