WHO varnar för global pandemi

Myndigheterna i Mexiko har fått befogenhet att tvångstesta och isolera sjuka.


Epidemin kan ha krävt ett 80-tals dödsfall i landet.

Mexikos hälsominister José Angel Cordova sade på lördagen att över 1 300 personer i landet misstänks ha insjuknat i den nya formen av svininfluensa.

–Även om den nya virusstammen bara bekräftats i 20 dödsfall så misstänks sammanlagt 81 dödsfall ha orsakats av epidemin, sade han.

Han meddelade att skolorna i Mexico City med omnejd och delstaten San Luis Potosi i centrala Mexiko hålls stängda till den 6 maj.

Tidigare under dagen utfärdade President Felipe Calderon ett dekret som ger myndigheterna befogenhet att tvångstesta och isolera misstänka fall.

Risk för pandemi

Världshälsoorganisationen WHO förklarar att utbrotten av den nya influensan är "av internationellt intresse" och uppmanar till vaksamhet.

WHO-chefen Margaret Chan sade i Genve att smittan har potential att utvecklas till en global pandemi, men att det ännu är för tidigt att säga.

Den senaste influensapandemin som drabbade världen var 1968 när Hongkonginfluensan krävde runt en miljon dödsoffer.

I USA har tester bekräftat elva fall av det nya, muterade viruset men flera misstänkta prover har skickats för analys. Staden New Yorks hälsomyndigheter uppgav att åtta skolbarn misstänks vara smittade av det nya viruset.

Ett tecken på hur stor oro influensalarmet väckt är att besättningen på ett British Airwaysplan som kom från Mexico City fördes till sjukhus av försiktighetsskäl efter landningen i London sedan de utvecklat influensaliknande symtom under flygningen.

Smittskyddsinstitutet uppmanar resenärer från Sverige som nyligen besökt Mexiko eller berörda områden i USA att ta kontakt med sjukvården om de får symtom på en luftvägsinfektion inom en vecka efter hemkomst.

Stängda skolor

Viruset är av typen H1N1, samma familj som de influensatyper som normalt cirkulerar, men innehåller DNA typiska för svin- och fågelinfluensa.

Den nya formen av svininfluensa har troligen smittat från människa till människa. USA:s smittskyddsmyndighet CDC talar om en blandning av virus som finns hos grisar, fåglar och människor.

Det är i Mexico City följderna hittills blivit mest omfattande. Skolor och museer har stängt och offentliga tillställningar som konserter och sportevenemang har ställts in.

Myndigheterna har också uppmanat barer och restauranger att hålla stängt i tio dagar.

Blå ansiktsmasker har delats ut för att minska risken för smittspridning.

I livsmedelsbutikerna var kommersen på lördagen livlig, eftersom många börjat hamstra mat för att slippa gå ut om läget blir värre.

En annan bransch som blomstrade var videobutikerna.

–Ett ton människor har varit inne i dag. De hyr tre filmer på en gång eftersom de vet att de tänker stanna inomhus hela helgen, sade Manuel Garcia, anställd i en videobutik.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.