Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

WHO varnar för global pandemi

Nyheter | 26/04/2009 06:43

Myndigheterna i Mexiko har fått befogenhet att tvångstesta och isolera sjuka.

Epidemin kan ha krävt ett 80-tals dödsfall i landet.

Mexikos hälsominister José Angel Cordova sade på lördagen att över 1 300 personer i landet misstänks ha insjuknat i den nya formen av svininfluensa.

–Även om den nya virusstammen bara bekräftats i 20 dödsfall så misstänks sammanlagt 81 dödsfall ha orsakats av epidemin, sade han.

Han meddelade att skolorna i Mexico City med omnejd och delstaten San Luis Potosi i centrala Mexiko hålls stängda till den 6 maj.

Tidigare under dagen utfärdade President Felipe Calderon ett dekret som ger myndigheterna befogenhet att tvångstesta och isolera misstänka fall.

Risk för pandemi

Världshälsoorganisationen WHO förklarar att utbrotten av den nya influensan är "av internationellt intresse" och uppmanar till vaksamhet.

WHO-chefen Margaret Chan sade i Genve att smittan har potential att utvecklas till en global pandemi, men att det ännu är för tidigt att säga.

Den senaste influensapandemin som drabbade världen var 1968 när Hongkonginfluensan krävde runt en miljon dödsoffer.

I USA har tester bekräftat elva fall av det nya, muterade viruset men flera misstänkta prover har skickats för analys. Staden New Yorks hälsomyndigheter uppgav att åtta skolbarn misstänks vara smittade av det nya viruset.

Ett tecken på hur stor oro influensalarmet väckt är att besättningen på ett British Airwaysplan som kom från Mexico City fördes till sjukhus av försiktighetsskäl efter landningen i London sedan de utvecklat influensaliknande symtom under flygningen.

Smittskyddsinstitutet uppmanar resenärer från Sverige som nyligen besökt Mexiko eller berörda områden i USA att ta kontakt med sjukvården om de får symtom på en luftvägsinfektion inom en vecka efter hemkomst.

Stängda skolor

Viruset är av typen H1N1, samma familj som de influensatyper som normalt cirkulerar, men innehåller DNA typiska för svin- och fågelinfluensa.

Den nya formen av svininfluensa har troligen smittat från människa till människa. USA:s smittskyddsmyndighet CDC talar om en blandning av virus som finns hos grisar, fåglar och människor.

Det är i Mexico City följderna hittills blivit mest omfattande. Skolor och museer har stängt och offentliga tillställningar som konserter och sportevenemang har ställts in.

Myndigheterna har också uppmanat barer och restauranger att hålla stängt i tio dagar.

Blå ansiktsmasker har delats ut för att minska risken för smittspridning.

I livsmedelsbutikerna var kommersen på lördagen livlig, eftersom många börjat hamstra mat för att slippa gå ut om läget blir värre.

En annan bransch som blomstrade var videobutikerna.

–Ett ton människor har varit inne i dag. De hyr tre filmer på en gång eftersom de vet att de tänker stanna inomhus hela helgen, sade Manuel Garcia, anställd i en videobutik.

Skrivet av: