Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Larm om tuberkulospandemi

Nyheter | 17/11/2008 14:33

En farlig muterad form av tuberkulos sprider sig med enorm hastighet i världen.

Många kopplar ihop tuberkulos med något förlegat. Men faktum är att infektionssjukdomen är mycket aktiv i stora delar av världen. 2005 drabbades en förskola i Bromma av tuberkulos. Vid det tillfället smittades sju barn och ett 70-tal riskerade att drabbas.

Den mest fruktade av de muterade tuberkulossmittorna kallas XDR-TB och är i princip helt resistent mot mediciner. Världshälsoorganisationen WHO slår larm om att omkring 40 000 människor drabbas av den muterade tuberkulossmittan varje år.

– XDR-TB är som ett obarmhärtig, människorätande rovdjur som lurar i mörkret, säger journalisten James Nachtwey, som kartlagt sjukdomens spridning, till CNN.

WHO varnar för att vanlig tuberkulos muterar sig till dödliga former om inte antibiotikan används på rätt sätt. Om en stor del människor i en befolkning drabbas kallas det pandemi och betraktas som mycket allvarligt.

– Den resistenta formen är en mycket smittsam, luftburen sjukdom. I takt med det ökande resandet och globaliseringen, är det fullt möjligt för vem som helst att drabbas av sjukdomen, säger Louise Holly, från gruppen Action som arbetar för att kontrollera tuberkulosens spridning, enligt CNN.

Det behövs mer resurser och forskning för att kunna få bukt med den muterade tuberkulossmittan. Den är vanligast i Sydafrika, Sibirien, Swaziland och Kambodja.

Skrivet av: