Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensa skrämmer världen

Nyheter | 25/04/2009 22:08

Experter varnar för pandemi.

Ett 70-tal människor har dött den senaste månaden i sviterna av svininfluensa. Nu höjer Världshälsorganisationen, WHO, ett varnande finger att världen kan stå inför ett utbrott av en pandemi, en världsomfattande epedemi.

– Viruset har potential att utvecklas till en pandemi, eftersom det smittar människor, säger Margaret Chan, WHO:s ordförande, till CNN.

Samtliga dödsfall har inträffat i Mexiko, men även i Texas och Kalifornien har myndigheterna dokumenterat kända fall av svininfluensa. Samtliga i USA har dock tillfrisknat.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna ser läget med svininfluensan som så akut att de anser att beredskapsnivån för sjukdomar bör höjas till WHO:s högsta, nivå sex. I dag ligger den på nivå 3, vilket innebär ingen eller begränsad risk för att viruset ska smitta mellan människor.

WHO, avvaktar däremot och har inga rapporter om att sjukdomen ska brutit ut någon annanstans i världen.

Enligt CNN håller samtliga skolor och universitet i Mexiko City stängt tillsvidare, och alla fotbollsmatcher i helgen ska spelas utan publik.

Förutom dödsfallen misstänks ett 1000-tal människor ha insjuknat över hela Mexiko.

– Myndigheterna försöker fastställa hur många av dessa som har drabbats av svininfluensa, säger Mexikos hälsominister José Angel Cordova Villalobos till CNN.

Enligt nyhetsbyrån AP bör alla som reser till Mexiko uppmanas att utrusta munskydd, tvätta händer och skölja munnen.

I USA har hälsomyndigheterna i New York beslutat att elever vid en skola i stadsdelen Queens ska undersökas efter att ha uppvisat svininfluensaliknande symptom, vilka liknar symptomen hos "vanlig" influensa: feber, diarré, hosta, kräkningar och trötthet.

Svininfluensan är en djurvariant av ett så kallat H1N1-virus, och har samma genuppsättning som den influensa som drabbar människor, rapporterar CNN.

Svenska Smittsskyddsinstitutet har inte bestämt sig för hur man ska agera när det gäller allmän vaccinering i Sverige.

– Vi ska inte blåsa upp det här, men heller inte försöka avdramatisera det hela. Vi delar WHO:s bedömning att detta är något man inte kan ta lätt på, säger överläkare Jan Albert vid Smittskyddsinstitutet till TT.

Till Expressen säger dock Jan Albert att vacinen Tamiflu och Relenza kan räcka för att skydda mot svininfluensan.

– Det här viruset har visat sig känsligt för Tamiflu. Och vi har byggt upp ett stort lager av dessa läkemedel i Sverige sedan hotet om fågelinfluensan, säger Jan Albert till Expressen.

Skrivet av: