Söndag 1 Aug
Stockholm

Nyzeeländska studenter i karantän

En grupp studenter i Nya Zeeland har satts i karantän.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En grupp studenter och tre lärare i Nya Zeeland har satts i karantän efter att de återvänt från Mexiko och uppvisat influensasymtom.

I Mexiko har myndigheterna fått utökade befogenheter att tvångstesta och isolera misstänka fall av den nya svininfluensa som väckt oro världen över.

Studentgruppen från Nya Zeeland bestod av tre lärare och 22 studenter. Det återvände i går från en tre veckor lång resa i Mexiko.

Aucklands regionala hälsomyndighet uppgav enligt nyhetsbyrån AFP att några av studenterna visat symtom på en influensaliknande sjukdom och att de hölls isolerade som en försiktighetsåtgärd medan laboratorietester genomfördes för att antigen bekräfta eller utesluta att det rörde sig om den nya svininfluensan. Testresultatet väntas vara klart under dagen.

Epidemin kan ha krävt ett 80-tal dödsfall i Mexiko.

Mexikos hälsominister José Angel Cordova sade i går att över 1 300 personer i landet misstänks ha insjuknat i den nya formen av svininfluensa. Även om den nya virusstammen bara bekräftats i 20 dödsfall så misstänks sammanlagt 81 dödsfall ha orsakats av epidemin, sade han.

Han meddelade att skolorna i Mexico City med omnejd och delstaten San Luis Potosi i centrala Mexiko hålls stängda till den 6 maj.

Tidigare under dagen utfärdade President Felipe Calderon ett dekret som ger myndigheterna befogenhet att tvångstesta och isolera misstänka fall.

Världshälsoorganisationen WHO förklarar att utbrotten av den nya influensan är "av internationellt intresse" och uppmanar till vaksamhet. WHO-chefen Margaret Chan sade i Genve att smittan har potential att utvecklas till en global pandemi, men att det ännu är för tidigt att säga. Den senaste influensapandemin som drabbade världen var 1968 när Hongkonginfluensan krävde runt en miljon dödsoffer.

I USA har tester bekräftat elva fall av det nya, muterade viruset men flera misstänkta prover har skickats för analys. Staden New Yorks hälsomyndigheter uppgav att åtta skolbarn misstänks vara smittade av det nya viruset.

Smittskyddsinstitutet uppmanar resenärer från Sverige som nyligen besökt Mexiko eller berörda områden i USA att ta kontakt med sjukvården om de får symtom på en luftvägsinfektion inom en vecka efter hemkomst.

Viruset är av typen H1N1, samma familj som de influensatyper som normalt cirkulerar, men innehåller DNA typiska för svin- och fågelinfluensa. Den nya formen av svininfluensa har troligen smittat från människa till människa. USA:s smittskyddsmyndighet CDC talar om en blandning av virus som finns hos grisar, fåglar och människor.

Det är i Mexico City följderna hittills blivit mest omfattande. Skolor och museer har stängt och offentliga tillställningar som konserter och sportevenemang har ställts in. Myndigheterna har också uppmanat barer och restauranger att hålla stängt i tio dagar. Blå ansiktsmasker har delats ut för att minska risken för smittspridning.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela