Svensk ombord vid kapningsförsök

Svensken skickade sms till sin son i Sverige.


Ett italienskt kryssningsfartyg attackerades av pirater utanför Somalias kust sent på lördagen men lyckades undkomma utan att någon kom till skada. En svensk man fanns med ombord.

Det bekräftar Petra Hansson på UD:s presstjänst.

–Fartyget Melody undkom sex pirater, beväpnade med kalasjnikov, i en mindre snabbgående båt efter att säkerhetsmän ombord på kryssningsfartyget besvarat eldgivningen, berättade kaptenen Ciro Pinto för den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Fartyget var då på väg mot hamnstaden Aqaba i Jordanien.

Kapningsförsöket inträffade klockan 20.35, svensk tid, när det italienska rederiet MSC Crocieres flaggskepp Melody var på väg tillbaka till Italien efter vintersäsongens kryssning. Ombord fanns 991 passagerare och 536 besättningsmän.

Attacker mot den kommersiella sjöfarten är betydligt vanligare än mot kryssningsfartyg i de piratdrabbade vattnen utanför Somalia.

Svensken som befann sig ombord skickade sms till sin son i Sverige som i sin tur kontaktade UD.

Enligt sonen hade fadern gått ombord på Melody i Kapstaden och var på väg till Genua i Italien när piraterna hann upp kryssningsfartyget norr om Seychellerna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.