Correa vinner på Chavezmaner

Rafael Correa mot valseger i Ecuador.


Valrörelsen har ekat av slagord från andra länder i regionen inför president- och parlamentsvalet i Ecuador.

Att den vänstersinnade Rafael Correa får sitta kvar efter presidentvalet - vars första omgång hölls på söndagen - är det ingen som betvivlar, däremot blir det kanske inte lika lätt för honom att dirigera rikspolitiken som det har varit för hans förebilder Hugo Chavez i Venezuela och Evo Morales i Bolivia.

Det är två år sedan Correa valdes första gången, och under mandatperioden har Ecuadors författning ändrats: från och med nu ska en president få sitta två fyraårsperioder i följd på posten. Sådana lagändringar har gjorts i grannländer också; där har presidenterna fått kritik för att göra sig själva i det närmaste oavsättliga. Precis som Chavez dominerar Correa också medieutbudet, bland annat talar han till folket varje vecka.

Men Correa har inför valet lovat att Ecuadors oljepengar ska användas till sociala insatser. Landet har åtta procents arbetslöshet och hela 38 procent av befolkningen beräknas leva under fattigdomsgränsen.

Nu har det löftet blivit svårare att uppfylla, när en internationell ekonomisk kris minskar oljeintäkterna. Dessutom minskar pengaflödet hem från den tiondel av befolkningen som gästarbetar utomlands. Men Correa såg ändå ut att kunna vinna presidentvalet redan i första omgången. Oppositionen var dessutom uppdelad bakom sju andra kandidater.

I kongressvalet var läget mer osäkert. Correas parti väntas inte kunna nå hälften av de 124 mandaten, och det öppnar för förhandlingar med mindre partier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.