Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Correa vinner på Chavezmaner

Nyheter | 26/04/2009 22:43

Rafael Correa mot valseger i Ecuador.

Valrörelsen har ekat av slagord från andra länder i regionen inför president- och parlamentsvalet i Ecuador.

Att den vänstersinnade Rafael Correa får sitta kvar efter presidentvalet - vars första omgång hölls på söndagen - är det ingen som betvivlar, däremot blir det kanske inte lika lätt för honom att dirigera rikspolitiken som det har varit för hans förebilder Hugo Chavez i Venezuela och Evo Morales i Bolivia.

Det är två år sedan Correa valdes första gången, och under mandatperioden har Ecuadors författning ändrats: från och med nu ska en president få sitta två fyraårsperioder i följd på posten. Sådana lagändringar har gjorts i grannländer också; där har presidenterna fått kritik för att göra sig själva i det närmaste oavsättliga. Precis som Chavez dominerar Correa också medieutbudet, bland annat talar han till folket varje vecka.

Men Correa har inför valet lovat att Ecuadors oljepengar ska användas till sociala insatser. Landet har åtta procents arbetslöshet och hela 38 procent av befolkningen beräknas leva under fattigdomsgränsen.

Nu har det löftet blivit svårare att uppfylla, när en internationell ekonomisk kris minskar oljeintäkterna. Dessutom minskar pengaflödet hem från den tiondel av befolkningen som gästarbetar utomlands. Men Correa såg ändå ut att kunna vinna presidentvalet redan i första omgången. Oppositionen var dessutom uppdelad bakom sju andra kandidater.

I kongressvalet var läget mer osäkert. Correas parti väntas inte kunna nå hälften av de 124 mandaten, och det öppnar för förhandlingar med mindre partier.

Skrivet av: