Valutasamarbete i Latinamerika

Sex latinamerikanska länder bildar en gemensam valutazon.(TT)


Flera latinamerikanska länder inleder valutasamarbete för att minska beroendet av USA-dollarn och bemöta den internationella finanskrisen.

Bolivia, Dominikanska Republiken, Ecuador, Honduras, Nicaragua och Venezuela enades på onsdagen om att skapa en gemensam valutazon. Ländernas ledare möttes i Venezuelas huvudstad under handelsorganisationen Albas paraply.

Kuba och Venezuela organiserade Alba 2004 som alternativ till den av USA stödda frihandelspolitiken i Latinamerika. Alba är möjligt med hjälp av Venezuelas oljerikedomar.

– Vi väntar inte med armarna i kors på att Internationella Valutafonden och Världsbanken löser våra problem, sade Venezuelas president Hugo Chavez.

Chavez uppmanade Latinamerika och de karibiska länderna att sluta söka lån i den interamerikanska utvecklingsbanken IADB som har sitt säte i USA:s huvudstad Washington. De borde skapa sin egen regionbank som alternativ till IADB, sade han.

Ecuadors president Rafael Correa föreslog därtill en gemensam latinamerikansk valutareserv och ett regionalt valutasystem, som inledningsvis kan vara elektroniskt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!