Fängelse för Sundaravej

Nu riskerar den avsatte premiärministern Samak Sundaravej fängelse.


En appellationsdomstol i Thailand fastställde på torsdagen en dom på två års fängelse för den nyligen avsatte premiärministern Samak Sundaravej.

Han har dömts för förtal av den tidigare biträdande guvernören i Bangkok, Samart Rachapolrasit, i två tv-program 2006. Samak kan överklaga domen på nytt, men då krävs prövningstillstånd av riksåklagaren eller Högsta domstolen.

Samak tvingades avgå från premiärministerposten sedan en annan domstol funnit honom skyldig till att i strid med lagen ha tagit emot ersättning för att ha medverkat i ett matlagningsprogram på tv. Men det var det tidigare förtalsmålet som var en avgörande faktor för partikamrater som bad honom att inte kandidera till premiärministerposten på nytt.

Samak är fortfarande medlem av parlamentet och kan därför slippa fängelse åtminstone till november, då representanthusets session avslutas. Under sin korta regeringstid utsattes för intensiva attacker därför att han ansågs vara marionett till den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.