bin Laden leder inte längre al-Qaida

Men att tillfångata honom skulle sätta al-Qaida ur spel.


Osama bin Laden tros inte längre leda al-Qaida, enligt analytiker på CIA. Men att fångata bin Laden skulle trots det påverka al Qaeda, säger CIAa chef Michael Hayden.

–Det finns inget större hot mot USA än al-Qaida och liknande organisationer, sa Hayden i ett tal till Los Angeles World Affairs Council på tisdagen.

–Andra prioriteter inom den ameriknaska underrättelsetjänsten är kärnvapenfrågan, speciellt i länder som Iran, Nordkorea och mer nyligen Syrien. Den störtsa utmaningen ligger i att undersöka vilka länder som sysslar med hemlig kärnvapenutveckling, säger Hayden. Och pekar på att tillgången på avancerad teknologi inte är exklusivt bara för västländer.

Om han därmed menar att kärnvapen skulle vara säkrare i västerländska och amerikanska händer, än i "ovästerländska" händer, får var och en tolka själv.

Sju år efter attacken i New York och Washington den elfte september är Osama bin Laden och hans andreman Ayman al-Zawahiri fortfarande på fri fot, rapporterar CNN.

Skrivet av:

Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Trelleborg

1 timme sedan

Misstänkt föremål – tåg i Malmö utrymt

1 timme sedan
Ett tåg och närområdet omkring har utrymts på Hyllie station i Malmö. Anledningen är att misstänkt farligt föremål har hittats på tåget, skriver polisen på sin hemsida.

120 döda i översvämning i Kenya

1 timme sedan
Dödssiffran stiger efter massiva översvämningar i Kenya. Enligt en regeringstjänsteman har nu 120 personer mist livet i översvämningarna.

Efter uppgångarna – USA-börsen tuffar på

1 timme sedan
De ledande amerikanska aktieindexen kämpade tappert vidare under tisdagens handel, efter måndagens nedgångar. Breda S&P500-index steg 0,1 procent, Dow Jones industriindex lyfte 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent.

Stor brand i industrihotell – explosionsrisk

1 timme sedan
En omfattande brand har brutit ut i en industrilokal i Bårhult, väster om Göteborg, uppger räddningstjänsten.

Äldre sjukhuspatient lämnades ensam – ramlade, bröt höften och dog

1 timme sedan
En undernärd äldre patient med noterad fallrisk lämnades ensam på vårdavdelningen. Då ramlade patienten, bröt höften och dog innan man hann operera.