Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN-tribunal friar generaler

Nyheter | 29/04/2009 17:01

FN:s specialdomstol har gett order om att fyra prosyriska generaler ska friges.

FN:s specialdomstol för mordet på förre libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri friade på onsdagen fyra prosyriska generaler som anklagats för delaktighet i mordet.

Specialdomstolen med säte i Haag fällde utslaget sedan åklagaren Daniel Bellamare anhöll om att de fyra skulle friges.

Libanons justitieminister sade enligt AFP att man ska följa FN-domstolens beslut och släppa generalerna som tillhört säkerhetstjänsten. De har suttit fängslade utan åtal eller rättegång i nästan fyra år.

Därmed har samtliga misstänkta i mordet på Hariri frigetts, eftersom ytterligare tre män släpptes mot borgen i februari. FN-tribunalen, som inledde sitt arbete i mars, har därmed ingen huvudmisstänkt i dådet som skakade Libanon.

Förre premiärminister al-Hariri och ytterligare 22 personer mördades av en bilbomb i februari 2005. Hariri var mycket kritisk mot Syriens dominans över Libanon.

Syrien förnekade inblandning i mordet, men internationella påtryckningar tvingade landet att lämna Libanon efter 29 års militär närvaro där.

Skrivet av: