Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lockerbiedömd överklagar

Nyheter | 29/04/2009 06:36

Libyern al-Megrahi överklagar livstidsdomen för Lockerbieattentatet 1988.

Den svårt cancersjuke libyern Abd al-Basit Ali Mohmed al-Megrahi överklagar sin livstidsdom för Lockerbieattentatet 1988.

Advokater lämnade in al-Megrahis överklagan till en domstol i Edinburgh på tisdagen. Han har ända sedan åtalet och domen förnekat skuld till attentatet mot ett Pan Am-plan över den skotska byn Lockerbie då 270 människor dog, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

En skotsk specialdomstol dömde al-Megrahi i Nederländerna i januari 2001 för att ha fört ombord resväskbomben som sprängde planet.

USA riktade först misstankarna mot Syrien. Men när regimen i Damaskus under Kuwaitkrisen 1990 ställde upp bakom FN:s sanktioner mot Irak riktades efter polisutredning i stället anklagelserna mot Libyen. Två libyska säkerhetsmän utpekades som de direkt skyldiga och al-Megrahi var en av dem. Hans misstänkte kollega friades av domstolen.

Överklagade domen tidigare

Mohmed al-Megrahi överklagade domen första gången 2002 men förlorade då. Ett försök att bli fri med hänvisning till den svåra cancersjukdomen misslyckades förra året.

Hans advokater säger att al-Megrahis hälsa har blivit allt sämre under fängelsetiden. Han deltog inte heller när processen öppnades. Prövningen av hans fall beräknas ta fyra veckor.

Den nya rättsliga rundan börjar två år efter det att skotska granskningsorganet SCCRC, som ska syna domar, funnit grund för misstanke om justitiemord i al-Megrahis fall. Men redan den höge jurist, som fann en nyckelformulering vilken möjliggjorde åtalet, ansåg att bevisen mot al-Megrahi var svaga och att den fällande domen var överraskande.

Bland de omkomna i Lockerbie var två svenskar: diplomaten Bernt Carlsson och flygvärdinnan Siv Ulla Engström.

Libyen var i många år utfryst av omvärlden efter Lockerbieattentatet. Först sedan landet gått med på att medge ansvar och skadestånd har landet långsamt få återkomma i gemenskapen.

Se mer om Lockerbieattentatet nedan:

Skrivet av: