Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mysterium bakom Beatrix-attentatet

Nyheter | 01/05/2009 12:05

Var det en attack mot monarkin, eller ett dåd av en desperat man som inte kunde betala hyran?

Mystiken kring gårdagens plötsliga och överraskande vansinnesdåd i den lilla staden Apeldoorn i Holland väcker fler frågor än svar.

När drottning Beatrix, tillsammans med Hollands kungligheter, firade 29 år vid tronen förbyttes den trevliga atmosfären till något som liknade en scen från en skräckfilm.

Utan förvarning dundrade plötsligt en bil fram i snabb fart som plöjde rakt in i den vinkande folkmassan – 12 personer skadades och fem dödades.

När polisen kom fram till bilen var mannen fortfarande vid liv och berättade att han var ute efter att köra ihjäl drottningen. Nu är han död. Och polisen står helt utan motiv.

Den 38-årige mannen, som kallas för Kars T i holländska medier, var tidigare inte känd hos polisen, har aldrig varit åtalad eller suttit på mentalsjukhus. Hans tidigare hyresvärd ger bilden av en ordentlig man.

– Han var den bästa hyresgäst jag haft. han betalade alltid hyran i tid, säger hyresvärden Sem Bosman till Telegraaf.

Men efter att han fick sparken från sitt jobb som säkerhetsvakt gick det utför. Han sa att han inte längre kunde betala hyran och gav tillbaka nycklarna till hyresvärden. Men vad som triggade mannen är fortfarande höljt i dunkel.

En granne till gärningsmannen berättar att 38-åringen höll sig mest för sig själv.

–Jag har varit hans granne i två år. Men på de åren har vi bara småpratat med varandra. Han var tillbakadragen och brukade inte umgås med oss andra i huset, säger Jaap Verbruggen, 27, till Expressen.

Film från vansinnesdådet. (OBS, starka bilder):

Skrivet av: