Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Drottning Beatrix inblandad i bilkrasch

Nyheter | 30/04/2009 13:16

Holländska medier spekulerar i ett islamistiskt dåd.

APELDOORN. Tusentals glada människor hade samlats för att fira drottning Beatrix och den holländska kungafamiljen på drottningens födelsedag. Mitt i firandet bröt en svart bil plötsligt igenom säkerhetsspärrarna i hög fart och körde in i folkmassan vid Loo Palace.

12 personer skadades och fem har dött. Människor fick kasta sig åt sidorna för att värja sig. Flera hade öppna sår och lårskador.

Ett ögonvittne till Sky News säger att ett tjugotal personer "flög genom luften". En polisman fick kasta sig av sin motorcykel för att undvika krock med bilen.

– 10-15 personer släpades med. Det är blod överallt och människor ligger skadade. Det är hemskt, säger ett annat ögonvittne till holländska Telegraaf.

Firandet av kungafamiljen har avbrutits och Beatrix har stoppats ifrån att visa sig offentligt.

– Chocken och minnesbilderna som familjen har varit med om leder till att det fortsatta firandet ställs in för resten av dagen, heter det i ett uttalande från holländska hovet.

Det verkar som att bilföraren avsiktligt körde in i folkmassan. Tevebilder visade hur bilen efteråt fortsatte i hög fart tills den kraschade mot monumentet som föreställer drottning Wilhelmina. Personer på plats meddelar att bilen tog sikte på bussen. Enligt Telegraaf hoppade någon ut ur bilen strax innan bilkraschen.

Polisen har gripit föraren, som fick skäras ut ur bilen av brandråken och föras till ambulans. Ingen i kungafamiljen, som har förts i säkerhet, har skadats.

Holländska medier spekulerar i att islamister kan ligga bakom bilkraschen, rapporterar Dutch News.

Holland har tidigare chockats av terror. 2002 mördades partiledaren Pim Fortuyn av vänsterextremisten Volkert van der Graaf när han var på väg mot sin bil efter en radiointervju. Fortuyn hade tidigare gjort sig känd som islamkritiker och hävdade att religionen var bakåtsträvande. Politiskt ville han avskaffa grundlagens diskrimineringsförbud och kraftigt minska antalet asylsökande.

På ett liknande sätt gjorde sig filmaren och teveproducenten Theo van Gogh sig till måltavla för islamister. Den 2 november 2004 mördades han på öppen gata i Amsterdam av den muslimska fanatikern Mohammed Bouyeri. Bouyeri erkände att han mördade van Gogh för hans "brott mot islam" och syftade då på hans kortfilm Underkastelse, där van Gogh upp våldet mot kvinnor i den muslimska världen.

Se hur bilen krashar med pelaren nedan.

Skrivet av: