Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rivning hotar palestinska bostäder

Nyheter | 02/05/2009 06:00

Minst 60 000 palestinier i östra Jerusalem kan få sina hem förstörda.

Minst 60 000 palestinier i det av Israel annekterade östra Jerusalem riskerar att få sina hem förstörda av israeliska myndigheter för att husen byggts utan tillstånd.

Hittills har uppskattningsvis 1 500 rivningsbeslut tagits i östra Jerusalem. Om de verkställs skulle omkring 9 000 människor, varav nästan hälften barn, bli hemlösa, uppger FN-organet för samordning av humanitära frågor Ocha i en rapport.

Palestinierna hävdar att rivningarna är ett försök att driva dem ut ur staden. De kommunala myndigheterna säger att de bara följer lagen och river hus som inte byggts med vederbörliga tillstånd.

Enligt Ocha har minst 28 procent av de palestinska bostäderna i östra Jerusalem byggts utan israeliska tillstånd, eftersom sådana enligt invånarna är nästan omöjliga att få.

I rapporten sägs att stadsplanerarna har öronmärkt endast 13 procent av östra Jerusalem för palestinskt byggande, medan en tredjedel har exproprierats för bosättarprojekt. Omkring 200 000 israeliska bosättare har etablerat sig i östra Jerusalem med en palestinsk befolkning på 225 000.

Jerusalems stadsstyrelse, som sedan december leds av högerpolitikern Nir Barkat, har bara de senaste veckorna utfärdat dussintals rivningsbeslut för hus som byggts utan tillstånd i arabiska delarna.

Skrivet av: