Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avgörande närmar sig i Gaza

Nyheter | 11/01/2009 19:27

Avgörandets stund närmar sig för Israel.

Avgörandets stund närmar sig för Israel. Militären väntar på order att gå framåt eller bakåt, och världssamfundets press för ett eldupphör i Gaza växer i takt med de skyhöga palestinska dödssiffrorna.

FN-resolutionen i förra veckan, som till och med fick USA:s tysta stöd, var ett streck i räkningen för Israels regering. Även om offensiven inte blåstes av direkt har trycket ökat på Israel, som inte är helt okänsligt för världsopinionen.

På marken har armén bromsat in sedan markoffensiven inleddes för en dryg vecka sedan - ett ur israelisk synvinkel farligt läge där stillastående soldater riskerar att bli måltavlor för Hamas milistrupper.

– Vi måste fatta ett beslut: antingen eldupphör inom två eller tre dagar eller inleda en stor arméoffensiv som tar minst två veckor, säger Giora Eiland, tidigare nationell säkerhetsrådgivare, till dagstidningen Haaretz.

Järtecknen är tvetydiga. Å ena sidan sade premiärminister Ehud Olmert på söndagen att Israel "närmar sig" målet för kriget i Gazaremsan, vilket kan tolkas som att slutet är nära. Å andra sidan trängde israeliska styrkor samtidigt djupare in i Gaza stad än tidigare under offensiven.

Strider i Gaza stad

Striderna som utbröt under räden i sydvästra Gaza stad hörde till dagens mest intensiva. Samtidigt bombades gränszonen mot Egypten, genomborrad av smuggeltunnlar, intensivt av israeliskt flyg. Totalt rapporterades närmare 30 palestinier ha dödats under dagen. Krigets totala palestinska dödssiffra kryper upp mot 900, varav cirka hälften civila enligt palestinska källor. Israel officiella dödssiffra är 13, varav tio soldater och tre civila som dödats av palestinska raketer. Färre raketer än tidigare avlossades från Gaza under söndagen, men ett antal träffade Sderot, Ashdod och Beersheba hela fyra mil från Gazaremsan utan att skada någon allvarligt. Hamas styrkor undviker direkt konfrontation med Israels armé och förskansar sig i tätbebyggda områden. Så länge de alls överlever offensiven och kan fortsätta avlossa en raket eller två kan varje israelisk reträtt utmålas som seger för Hamas. Både Israel och Hamas har avvisat FN-resolutionen, men försöken att stoppa kriget på diplomatisk väg fortsätter.

Sändebud till Kairo

Israels sändebud Amos Gilad väntas till Kairo på måndagen, där en delegation från Hamas redan finns på plats. Förslaget att låta utländska ingenjörstrupper bevaka Gazas sydgräns och stoppa tunnelsmugglingen har mötts av missnöje från Egypten, men någon form av stärkt gränsbevakning är ett krav från Israel. I utbyte skulle terminalen vid Rafah öppnas och blockaden mot Gazaremsan hävas. Om Hamas är redo att acceptera ett sådant avtal är högst osäkert, tongångarna hittills har varit trotsigt avvisande. Blir inget avtal av tvingas Israels regering, som har uppvisat sprickor i fasaden, välja mellan reträtt från Gazaremsan utan att ha krossat Hamas och att inleda en sannolikt mycket blodig stormning av territoriets stadskärnor. Medan beslutet dröjer växer spänningen i regionen. I veckan avlossades raketer från Libanon mot norra Israel, och på söndagen besköts soldater på de ockuperade Golanhöjderna från Syrien. Vreden tilltar även på Västbanken och i östra Jerusalem är säkerheten skärpt. På söndagskvällen huttrade israeliska poliser under en vinterskur vid Damaskusporten. Palestinier skyndade förbi, hukande i regnet.

Skrivet av: